frida.bg
Церера

Церера във Водолей: 31/01 – 23/04 2020 година

Като част от небето над нас, Церера се явява най-малката позната на човечеството планета джудже в Слънчевата система, с местоположение някъде между орбитите на Марс и Юпитер. Макар и джудже, Церера е единствена планета в астероидния пояс и съдържа една трета от масата му, което я прави най-масивния астероид. Церера заслужава нашето внимание като едно от небесните тела, носител на женското начало и енергия, олицетворяващо Върховната Майка Земя.

Церера

Митологичния корен в името Церера ни носи послание от римската богиня на плодородието, майчинството и брака.

Древен Рим почита Церера като една от важните фигури сред боговете. Смятали я за майка на цялата земна растителност и образа й въплъщавал архетипа на Върховната Майка.

Церера е римска богиня на майчинството, брака, плодородието, посевите и грижата към земята като източник на препитание. Неин древногръцки аналог се явява Деметра. Деметра и нейната дъщеря Персефона били основни божества в древния култ към Елевзинските мистерии, свързан с вегетационните цикли.

Култът към Церера идва в Рим от Сицилия. В чест на Церера, която спасила римското население от глад, древните римляни  построили храма на Авентинския хълм – първият гръцки храм, построен в Древен Рим.

Церея в митологията е пазителка на човешката фертилност и на брака, дъщеря е на Сатурн и Рея, и сестра на Юпитер. Нейни символи се почитали в древен Рим по време на брачни церемонии, в сезонни ритуали за плодородие и в правосъдието, като покровител на плебейските права и закони. От нейното име на латински произлиза днешния разпространен термин “cereal” (Ceres-cereal), който в превод от английски на български означава „зърнена закуска“  .

Днес много вегетариански и веган марки използват името Церера като символ на ядливите растения и култури.

Церера

Церера в астрологията управлява храната, земеделието, грижата, прехраната, семейните отношения, транзитите в живота на жените, майчинството…

Астрологията свързва Церера с любовта към простите и естествени неща в живота. Енергията й има натурални, полезни и питателни вибрации.

Церера отговаря за всичко, което е добро за нас. Тя носи със себе си естествената нужда да бъдем грижовни и да закриляме ближните си, да се отнасяме с респект към всяко живо същество, включително животните.

Във въздействието на Церера има нещо свръх-чувствително, нещо много женско и с елемент на майчински инстинкт.

Древната история за Церера разказва как подземния властелин Плутон отвлича насила дъщерята й Прозерпина и я отвежда като своя жена в света на мъртвите. Церера дълго страдала по детето си, с което били силно привързани и в крайна сметка успява да възвърне правото на Прозерпина да напуска света на мъртвите, и да прекарва част от годината с нея.

Церера свързваме астрологически и с концепцията за скръбта от загубата на близко същество, и с възможността да си възвърнем загубеното с цената на всичко. Разделите, разводите и споделеното попечителство също са в периметъра на нейното въздействие.

По смисъла на мита за отвличането на Прозерпина, планетарната енергия на Церера от една страна е символ на майчината привързаност и на възнесението чрез страдание. От друга страна, присъстват идеята за контрола, собственическото чувство и раздялата с нейната неизбежност, която рано или късно ни се налага да приемем.

Церера формира нашия капацитет да бъдем грижовни както и начина, по който го правим. Хората могат да бъдат много различни в това отношение.

Церера в различните знаци от зодиака определя как показваме майчинския си инстинкт и близостта си към другите, но също степента и характера на нашите вътрешни нужди да бъдем обгрижвани.

Церера и Прозерпина

Церера във Водолей: Февруари-Март-Април 2020 година.

Астероидът Церера ще бъде в знака на Водолей от 31 Януари до 23 Април 2020 година, фокусирайки нашите грижовни инстинкти и нуждата ни да бъдем обгрижвани в нетрадиционна посока.

Последните два месеца с Церера в Козирог, нашето внимание и грижа обслужваха материалните сфери на живота и професионалните ни стремежи.

С влизане на Церера във Водолей енергията ни подсказва да се обърнем към общочовешките ценности и ще се отворим навън – с грижа и внимание към своите по-малки и по-големи общности, към които чувстваме принадлежност.

Водолей е знак на социалните връзки и хуманитарните каузи, отворен и толерантен е към различията, и перспективата му е широка. През неговата призма Церера ни подтиква да оценим приятелите си, да почетем съмишлениците си, да протегнем ръка към общността, в която виреем като социални същества.

Церера

Церера и Водолей идват с актуални послания:

Погрижете се за семенцата на бъдещето си.

В цялото на общността има много сила, която трябва да бъде ценена и обгрижвана.

Дошло е време да се погрижим за общото благо, за да помогнем на себе си.

Погрижете се и за своята вътрешна нужда от по-активна социализация и общуване.

Отделете време и енергия за социализиране.

Споделените преживявания многократно повишават личните ни вибрациите и осмислят вътрешните усещания.

Възползвайте се от тази енергия, за да провокирате близост с хора, които ви изглеждат далечни и различни от сферата на обичайните ви познанства.

Не всички приятелства се случват веднага, дайте шанс на хора, от които научавате нещо ново, които провокират въображението и интелекта ви!

Потърсете алтернативни начини да се погрижите за най-близките си. В някои ситуации, човек може да има нужда от дистанция, за да се почувства добре.

Нуждите на всеки един от нас са различни. Един има нужда от близост и интимност, друг от повече свобода или разкрепостеност.

Всеки обгрижва и обича различно. Не можем да изберем дали да обичаме някого или не, но можем да изберем с кого да бъдем партньори.

Общата кауза ни помага да оцеляваме и да се развиваме.

Посадете кълновете на поне едно ново приятелство.

Започнете разговор.

Церера

Когато говорим за архетип Водолей, няма как да пропуснем идеята за Новото време, което идва с Ерата на Водолея.

Водолеят е архетип на висшия радетел и общественик, който гради бъдеще за човечеството като част от общото космическото семейство.

В съюз с архетипа на Върховната Майка Церера, Водолей ще ни покаже колко е важно да усетим света като наш общ Дом, в който всички сме деца на една и съща Майка.