frida.bg
тежести

6 любопитни ползи от вдигането на тежести … при жените

Ако предпочитате да практикувате йога, стречинг, танци или просто обичате да тичате в парка за здраве, но не виждате резултатите, които искате, може би трябва да се върнете към добрите стари тренировки с тежести.

Много жени избягват тренировките с тежести, защото се страхуват, че тежестите ще направят ръцете им огромни и неестетични. Според специалистите обаче, за да сме здрави редовно трябва да правим както аеробни упражнения, така и силови тренировки.

Вдигането на тежести два пъти седмично ще ви помогне да станете по-силни, но и по-стройни. Освен това упражненията могат да бъдат разнообразни, интересни и динамични.

Предлагаме ви още 5 ползи от упражненията с гирички при жените, за които може би не знаехте до сега!

Вдигането на тежести…

…води до загуба на мазнини

Когато вдигате гирички мускулите ви стават тонизирани, а това на свой ред води до топене и загуба на мазнини. Колкото повече мускули имате, толкова по-бързо ще работи метаболизмът ви. Това означава, че тренировката с тежести ще ви помогне да отслабнете по-бързо и да изглеждате по-стройни.

…тонизира и оформя мускулите

За разлика от мъжете, жените обикновено не натрупват мускулна маса от силовите тренировки. Това се дължи на по-ниските нива на тестостерон – около 10% в сравнение с тестостерона при мъжете. Поради това жените упражненията с гирички водят най-вече до повишен мускулен тонус и леко оформяне на мускулите.

…подобрява спортните резултати

Наличието на по-силно тяло може да помогне и при практикуването на други спортове като йога, пол денс и др. Упражненията с тежести подобряват силата, пъргавината, издръжливостта и ще помогнат на тялото да се адаптира към стресови ситуации, с които се сблъскаме не само по време на спорт, а и в ежедневието.

…намаляват риска от контузии

Тренировките с тежести не само укрепват мускулите, но и увеличават плътността на костите. Това намалява риска от счупвания и контузии. Освен това упражненията с тежести правят съединителната тъкан по-здрава и увеличават стабилността на ставите, което в резултат ни предпазва от контузии и травми.

…предпазват от болки в гърба и артрит

Упражненията с тежести също така могат да увеличат плътността на костите и здравината на гръбначния стълб. Това, съчетано с адекватно количество калций и пълноценна диета, може да бъде най-добрата защита на жените срещу остеопороза.

…подобряват настроението и намаляват стреса

Упражненията с тежести води до освобождаване на ендорфини, които подобряват настроението, предотвратяват болката и се борят с депресията. Жените, които тренират със тежести, според специалистите, се чувстват по-уверени, способни и мотивирани не само в залата за упражнения, но и в живота.