frida.bg
комфорт

Как да превърнем зоната на комфорт в личностно израстване?

Как порастват хората? Със сигурност това не се случва в зоната на комфорт! Подобно на семенцата, ние се нуждаем от определен набор благоприятни обстоятелства и хранителни вещества, за да пораснем – физически, личностово, но и кариерно.

Семенцето, макар и мъничко, е почти безстрашно. То знае тайната на живота – да излезеш от черупката си и да пробиеш с упоритост дълбоките и тъмни слоеве от почва и много неизвестни, за да стигнеш светлината.

Ако семенцето може да следва своя естествен жизнен цикъл и да стане по-голямо, но и нещо напълно различно, защо и ние да не се впуснем в същото трансформиращо израстване?

За да станем като семенцето – упорити, борбени, решени да сбъднем мечтите си и да се трансформираме е нужно да усвоим определени правила за разширяване на нашите граници, възможности, умения.

Разбира се, ако предприемате нещо ново, което никога преди не сте правили, първата стъпка от процеса е да се почувстваме малко или много несигурни. Предизвикателството се крие в изследването на страха, в наблюдаването на непознатата територия и в излизането извън нашите физически ограничения и зоната ни на комфорт. Точно в това се крие тайната на успеха.

Изследвайте страха си

Страхът обикновено ни пречи да се движим напред. Той ни сковава, прави ни уморени и лениви и ни държи в зоната на комфорт. Страхът не ни позволява да се развиваме. Когато обаче направим нещо различно и стъпим встрани от всичко, с което сме свикнали ние по естествен начин се докосваме до страха си. Това ни дава голяма възможност. Можем да открием от какво е направен този страх, откъде идва, какво го подхранва. Можем да започнем да го лекуваме и най-вече – да го управляваме. Вместо той да управлява нас.

Откажете се от ролята на жертва

Ролята на „жертвата“ е пръв приятел на страха. Да живееш със страх и да си в ролята на жертва, от която никога нищо не зависи, е много удобно място. Там не е нужно нищо да правиш, нищо да рискуваш, отговорността винаги се носи от някой друг. Но, да си признаем, в това удобно място никога не започваш истински да живееш.

Простете си за предишните неуспехи

Вярвате или не, провалът винаги ни дава нещо позитивно. Ценен опит какво да не правим следващия път. Къде още трябва да се усъвършенстваме? Какви са възможностите ни сега? Какви искаме да бъдем утре? Нашите несъвършени състояния са това, което ни прави истински хора.

Когато приемаме провала като част от естествения процес на израстване, ние приемаме истинската природата на нещата. Провалът може да доведе до затварянето на една врата, което винаги означава, че ще се отвори друга врата – тази, която е по-подходяща за вас.

Не спирайте да опитвате, но знайте кога да се насочите в сдруга посока

Идеалната формула за успешен, щастлив живот, пълен с изобилие, е да не спираме да опитваме. Но в същото време да знаем кога е време да спрем и да се насочим в друга посока.

Ако вземем за пример малкото семенце, решено да се превърне в нещо повече, ако то срещне камък или непробиваема преграда ще намери друг изход, за да стигне светлината и да се трансформира. Вратите са много. Ако една врата не се отваря за вас, потърсете друга и не спирайте да търсите своето място под слънцето!