frida.bg
йога

5 йога асани, които ще ви стоплят в студеното време

Когато навън е студено и мразовито (каквото е в  момента!) единственото, от което имаме нужда е … топъл чай и меко одеало, под което да се сгушим, нали? Е, йога ни предлага лесен начин да се раздвижим и стоплим отвътре като повишим топлината в себе си. Как?

Според аюрведа нашите тела са направени от пет елемента – огън, вода, въздух, земя и пространство. Когато тези елементи са в баланс у нас ние се радваме на добро здраве и се чувстваме прекрасно.

Когато навън е студено у нас започва да доминират елементите вода (дъжд), земя (застой) и въздух (вятър). Когато повишим елемента огън в себе си, а някои пози правят това много добре, ние по естествен начин връщаме баланса в тялото си и започваме да се чувстваме прекрасно в тялото си.

city yoga

Предлагаме ви 4 йога асани + една дихателна техника, които ще затоплят тялото ви отвътре навън и ще ви помогнат да се подготвите за излизане в студено време.

Тези лесни движения ще ви раздвижат и в същото време ще ви накарат да се почувствате сякаш сте обгърнати в най-топлото и уютното одеяло!

Огнено дишане

Започнете практиката си с т.н. огнено дишане или капалабхати пранаяма. Тази дихателна техника засилва елемента огън в тялото, стимулира енергията в слънчевия сплит и освобождава менталното напрежение. Дишането е изолирано само в корема, рязко и остро, и наподобява помпа. Вижте повече за тази дихателна техника в приложеното видео.

Дъска

Nid Forearm plank with strap

Поза „Дъска“ не е просто „упражнение за корем“, а също така е основна асана в йога, укрепваща раменете, гръбначния стълб и бедрата. Освен това, асаната усилва вътрешния огън в корема и предизвиква нашата воля, мотивация и издръжливост.

Висок напад

High Lunge

 Тази поза издължава и тонизира тазобедрените флексори, като в същото време увелиава и разпределя жизнената енергия по цялото тяло. Това е идеалната асана, която да практикувате, когато се чувствате измръзнали в студеното време. За допълнително сгряване можете да направите 10 пулсации със задния крак. По този начин ще култивирате още повече топлина в себе си.

Войн III

IMG_4826©ChristineHewitt_YogicPhotos

 Поза „Войн“; комбинира фокус, баланс и сила, но най-важното – ще ви стопли по най-добрия възможен начин. Намерете баланс на едно стъпало и издължете другия крак назад. За повече баланс насочете погледа си в една точка пред вас и поддържайте дъха си спокоен и равномерен.

Усукано столче

twisted chair

Поза „Столче“ сама по себе си е чудесен начин за изграждане на сила и топлина в цялото тяло. Когато добавите усукване още повече ще загреете тялото си. Освен това усукванията в йога прочистват и детоксикират цялото тяло и ни помагат да намалим мазнините в областта на корема.