frida.bg
поведение

Зависимото поведение: как да го разпознаем?

Познавате ли някой, който постоянно се нуждае от вашето одобрение, внимание и похвала? Някой, който се стреми да привлече погледа ви и сякаш не може да живее без вашите насоки и съвети? Това поведение, признаваме, е много характерно за децата.

Те постоянно се нуждаят от валидизацията на възрастните и утвърждаването, че са ценни, значими, обичани. Много възрастни хора обаче продължават да се държат по този начин и в тези случаи говорим за т.н. зависимо поведение.

Защо някои възрастни хора продължават отчаяно да търсят одобрението на другите? Според психолозите това се дължи на вярването: „Не мога да видя своята стойност и имам нужда от теб, за да ми дадеш потвърждение, че съществувам.“

За съжаление много хора със зависимо поведение имат нужда точно от това потвърждение. Те просто не са се научили да го намират и търсят от себе си.

Зависимото поведение: резултат от погрешни убеждения

Според друга психологическа теория, зависимите личности с изградили стратегия на справяне с трудните ситуации в живота си, изграждайки външен локус на контрол, свързан най-вече с убежденията на личността относно причините за добрите или лошите резултати в нейния живот.

В този смисъл склонността да приписваме резултатите от действията ни на външни фактори се нарича „външен локус на контрола“ (Ти си виновен; Ти си отговорен; Ти си експерт; Ти знаеш по-добре от мен;)

Докато склонността да се приписваме резултати от действията на вътрешни фактори се нарича „вътрешен локус на контрола“ („Аз съм отговорен; Аз съм експерт; Аз знам най-добре;)

Как да разпознаем зависимата личност?
Нужда да бъде сред хора

Зависимите хора не могат да бъдат сами за дълъг период от време. Те изпитват желание да бъдат около хора, за да се чувстват щастливи и забавлявани. Освен че са екстравертни по природа (т.е. черпят енергия от други хора), те биха могли да бъдат и хора, които постоянно имат нужда от помощ. Една от основните причини хората да бъдат нуждаещи се вероятно е, че се страхуват да останат сами и да поемат отговорност за себе си.

Нужда от одобрение

По принцип нуждаещите се хора постоянно искат разрешение дали да направят нещо. Характерно за тях е, че твърде напористо се извиняват ако допуснат дори и минимална грешка. Те се чувстват много несигурни и могат да ви попитат как да свършат нещо, което на пръв поглед изглежда елементарно.

Зависимите хора просто на всяка цена се стремят да бъдат приети от другите, но това често води до обратен ефект. Това, което нуждаещите се хора не са склонни да разберат, е, че всъщност не е възможно да бъдат харесвани и одобрени от всички, но могат да приемат сами себе си, за да се чувстват комфортно в кожата и в живота си.

Нужда от съвети

Зависимите хора имат нужда от съвет за всичко. Те сякаш не могат да вземат решение, преди да се консултират с всички свои познати и приятели. Това може да се дължи и на факта, че не се доверяват на себе си и се нуждаят от други хора, които да им кажат как да действат и да насочват техния избор. По този начин те бягат от отговорност, защото ако вземат грешно решение те винаги могат да обвинят другите хора, че са повлияли избора им.

Нужда от валидизация

Зависимите хора се нуждаят от това другите постоянно да им потвърждават, че са прави, добри и имат стойност. Дори когато знаят, че са свършили страхотна работа те са неспокойни, неуверени, съмняват се в себе си и търсят някой да им каже, че това наистина е така.

Ревност

Зависимите хора са едни от най-ревнивите хора. Защо? Несигурните и неуверени хора са склонни да се вкопчват в партньора си и да го следят изкъсо. Другият се превръща в средство, което утвърждава стойността им, а потенциалната изневяра или предателство е склонна да разруши крехкия им вътрешен мир. Ревнивите хора често се страхуват, че не са достатъчно добри за партньора си и имат проблеми с доверието.


В следваща статия ще разгледаме как да се справим по положителен начин със зависимите хора около нас, както и как да си помогнем сами ако самите ние имаме зависимо поведение. Трябва да знаем, че зависимото поведение е просто стратегия или модел за справяне и винаги можем да го сменним с друг модел, който ще ни прави по-щастливи и удовлетворени. Промяната винаги е възможна, но само ако я искаме!