frida.bg
Никола

Свети Никола и чудото да подаряваш добрина

На 6 декември българският народен календар отбелязва празника Никулден, който обредно преплита християнски с фолклорни традиции. От този ден започва истинската зима със снеговете, които се сипят от бялата брада на Свети Никола и ветровете, чиято стихия той владее и пази в планинска пещера…

Народното поверие разказва, че Бог отредил водната шир да бъде покровителствана от светеца Никола и го дарил с криле, за да го спомогне в тази му дейност. Чудодееца също можел да разделя душата от тялото си и да пребивава на много места едновремено, за да бди над хората в нужда, както и над необятните водни пространства на морета, реки и езера. Негови били всички подводни богатства и за това той плава на златен кораб, носи златна гега, пие от златна чаша и строи златни черкви. Свети Никола помага, лекува, задомява девойките и изпълнява желания, за това народа се моли и оставя дарове пред иконата му в този светъл празничен ден.

Никола

Той е отзивчивия и скромен Божи пратеник, който всеки би искал да срещне покрай изпитанията в живота си.

Свети Никола Мирликийски Чудотворец (15 март 270 – 6 декември 343 г.) е потомък на знатно гръцко семейство християни  от средиземноморсия град Патара в Мала Азия, част от тогавашната Римска Империя и днешна Турция. От малък той бил силно религиозен и по-късно станал Епископ на древния град Мира. Житието му е белязано от чудеса, които вършел почти инкогнито и заради които бил провъзгласен за светец.

Историческата личност на светеца се почита от Англиканската, Католическата, Лутеранската и Ортодоксалната църкви. Името му се чества из цяла Европа като покровител на моряци, търговци, стрелци, пивовари, търговци, банкери, дарители, покаяли се крадци, както и на децата, семейството и рода. Италианци, гърци и бургазлии свързват добрите му чудодейни дела с морето, мореплавателите, пристанищата и рибата. В гръцкия фолклор го наричат „Властелинът на морето“, а модерната гръцка наука го описва като християнската версия на Посейдон.

Свети Никола помагал инкогнито, без да търси слава и популярност, защото бил Божи човек и помнел, че доброто трябва да бъде анонимно и всеприсъстващо. Преданията разказват за лекотата, с която вършел чудеса.

Скришом и тихомълком, той подпомагал с пари и подаръци всеки в нужда, съживявал мъртви, спасявал девици, укротявал ветрове и водни стихии, които заплашвали бедстващи моряци.

Никола

Заради репутацията си на добър брадат старец, таен дарител и изпълнител на желания, Свети Николас става модел и първообраз на дядо Коледа покрай историите за холандския герой Синтерклаас (Sinterklaas – Saint Nikolas), които стават популярни в Европа през 16 век.

Според Григорианския календар, Свети Николас се чества тринадесет дни по-късно и съвпада с Коледните празници. Бедните християни оставяли обувките си пред вратата, за да може тайно и даром Св. Никола да остави монети в тях, подобно на чорапите пълни със сладости, които дядо Коледа оставя до огнищата на коледно украсените християнски домове.

Никола

В периода между 2009 и 2012 година, Николай е четвъртото най-разпространено мъжко име в България.

Българското Никола е вариант на руското име Николай, което от своя страна е източно-славянския вариант на гръцкото словосъчетание  nikáo (побеждавам) и laós (народ). Името носи в себе си заряд от сила, устойчивост, закрила, щедрост, смирение, справедливост и победа на доброто над страданията и бедността.

Вариациите на името Николай са безкрайни и можете да ги срещнете навсякъде по света, както при мъже, така и при жени.

Името Николай носят двама руски императора, един датски принц, град и неговото летище в Аляска, марка американска водка, както и неизброими артисти, поети, писатели, художници, наши любими близки и приятели.