frida.bg
почивка

10 стъпки към качествената почивка за тялото и душата

Както умът, така и тялото и душата ни имат нужда от качествена почивка, за да се възстановяват, заредят, подготвят за новите предизвикателства на живота.

Свикнали сме да искаме от себе си много неща. От ума ни – да е концентриран и да взима правилни решения. От тялото ни – да е перфектно и в отлична форма. От душата ни – да е тиха и да не ни пречи да си вършим ежедневните задачи.

Е, за да живеем добре, трябва да се грижим за всеки един аспект от себе си добре. В тази статия ще ви представим 10 начина да дадете пълноценна почивка на тялото, ума и душата си, за да се радвате на високи нива на енергия, прилив на радост и щастие във всяко едно отношение!

Позволете си да не правите нищо

Чувствате ли вина ако не правите нищо и не сте „достатъчно“ ефективни? Ако отговорът е „да“ това е знак, че имате спешна нужда да си позволите да не правите нищо. Истината е, че дори когато „не правим нищо“, всъщност правим – сърцето ни не спира да бие, дробовете ни – да дишат, а вътрешните ни процеси са по-динамични от всякога. Когато притихнем.

Позволете си да сте сами вкъщи

„Няма нищо по-хубаво от лошото време“ – гласи популярна пословица. Още по-хубаво е да имаме възможността да си останем вкъщи и да се насладим на собствената си компания. Казват, че хората, които ценят собствената си компания и нямат нищо против да са сами със себе си са най-приятните събеседници. Нямаме нищо против да използваме този аргумент, за да прекараме един ден със себе си, а вие?

Позволете си да отидете сред природата

Дори и когато времето е сиво и студено, природата и чистият въздух ни помагат да възстановим енергийните си запаси и да отпуснем стреса и напрежението. Тишината, която обичайно цари, когато сме далеч от града ни помага да се свържем със себе си по един нов начин, от който душата ни си почива.

Позволете си да имате своето „сигурно място“

Това може да е кътче в дома ви, което сте декорирали с любимите си мотиви, снимки от любими места и мънички нещица, които ви навяват асоциации за радост, уют и спокойствие. Може да е стая, таванско помещение или пространство у вас самите, в което да се чувствате сигурни, комфортно и в безопасност.

Позволете си да кажете „не“ на някой друг и „да“ на себе си

Много често, за да кажем „да“ на себе си и да си създадем комфорт и уют е нужно да кажем „не“ на някой друг. Да, другите ще се справят и без наша помощ. Това, което е добре да помним е, че колкото по-често казваме „да“ на себе си, толкова по-спокойна ще е душата ни.

Позволете си да пуснете някои отговорности

Повечето хора са твърде стресирани, защото носят на плещите си твърде много отговорности. Отговорностите ни вкарват в модела на мъжката енергия, а тя ни изтощава и изчерпва творческата ни енергия. Позволете си да помолите за помощ и да прехвърлите малко отговорности върху някой друг. По този начин ще дадете почивка както на тялото, така и на душата си.

Медитирайте

Медитацията не е сложно нещо. Всъщност тя иска от нас само едно – да притихнем и да слушаме тишината. Трудното идва от тук, че вътре в нас никога не е тихо. Има твърде много мисли, които създават истинска каскада от шумове вътре в нас. Въпреки това не се отказвайте, Бъдете в себе си и слушайте. Чуйте себе си. Дайте си време да прегърнете тишината.

Свържете се с изкуството

Изкуството има много измерения. Това може да бъде картина, може да бъде скулптура или книга със стихове. Изкуството е езикът на душата. Когато се свързваме с творческата и креативна страна на живота ние позволяваме на душата си да се чувства у дома. Позволяваме й да се отвори и може би – да ни проговори.

Направете нещо безсмислено

Какво имаме предвид? Направете нещо, което няма крайна цел. Нещо, в което само и единствено процесът е важен. Танцувайте. Рисувайте. Смейте се. Тичайте. Правете любов. Радвайте се. За радостта няма причина. Тя просто се случва, а това дава почивка и възстановява тялото и душата ни.

Прегърнете някого

Прегръдката е друг начин да дадем почивка на тялото и душата си. Всеки от нас има нужда както от самота, така и от заедност и споделеност. Затова не търсете логична причина и просто прегърнете някого. Почувствайте се свързани, стоплени, споделени с другите хора. Защото любовта и чувството за свързаност лекуват!