frida.bg
граници

Умението да поставяме граници: вълшебната съставка за щастлива любов

Винаги сме искали да знаем коя е вълшебната съставка за щастлива любов, нали? Ето че това вече е факт! Според психолозите, ако умеем да поставяме здравословни граници в личните отношения това повишава многократно шансовете ни да бъдем щастливи в любовта. Защо това е така?

Поставянето на граници означава, че знаете кой сте

За да имаме добри граници, трябва да сме работили върху себе си и да познаваме много добре себе си. Трябва да знаем какво харесваме и какво не харесваме. С какво бихме направили компромис и с какво не – както в отношенията, така и в леглото.

Поставянето на здравословни граници означава, че сме постигнали едно добро ниво на личностна зрялост и не се страхуваме да кажем: „Не, това не е ок за мен и няма да го търпя!“ Това е онова състояние на съзнание, в което знаем кое е добро за нас и кое не и не сме склонни на никаква цена да направим компромис със себе си – независимо дали другият човек все пак одобрява това или не.

И тогава трябва да бъдем достатъчно смели, за да сме верни на тези граници и да ги съобщаваме на другите толкова често, колкото е нужно.

Поставянето на граници учи другите как да се държат с нас

Разбира се, ако искат да останат в живота ни. Те могат да останат и да ни обичат заради това, което сме или да си тръгнат. Техен избор.

Нещо страхотно, което се случва, когато границите ни в любовта са ясни и твърди: ние даваме шанс на другия да се влюби в нас – такива, каквито сме.

Какво още се случва?

Когато поставяме своите граници и казваме „не“ на нещата, които не са ок за нас ние се предпазваме от това да влизаме в нездравословни и токсични връзки.

Хората, които страдат в токсични отношения нямат тази вълшебна съставка. Те не са развили умението да поставят граници в любовта. Как можем да развием това умение? Най-добрият начин, по който можем да развием умението да поставяме граници е личната психотерапия и практикуването на думичката „не“.

Всеки път, когато усещате, че нещо не е добро за вас просто му кажете „не„. Това е най-сигурният начин да се предпазите от неприятности. Също така, не забравяйте, че когато казвате „не“ на това, което не е добро за вас, в същото време казвате „да“ на нещата, които ще ви направят щастливи!