frida.bg
проблеми

4 йога пози, които облекчават храносмилателните проблеми

Болка в стомаха, газове, киселини… Тези и много други храносмилателни проблеми са все по-чест спътник в живота на съвременния човек. Те се дължат на най-различни фактори, сред които:

  • нездравословна диета
  • консумация на преработени или пикантни храни
  • алергия или непоносимост към определена храна
  • бързо и нервно хранене
  • консумация на течности (алкохол) по време на хранене
  • повишени нива на стрес и емоционалност

Когато страдаме от храносмилателни нарушения е добре да потърсим причината и да я поправим. Ако те се дължат на нездравословна диета е добре да обърнем внимание и да съставим за себе си нов хранителен режим. Ако се дължат на прекомерен стрес и емоционалност е добре да се погрижим за това да успокоим нервната си система и емоциите си.

Знаем, че йога успокоява ума и емоциите и ни помага да се чувстваме по-добре в тялото си. Йога обаче може да бъде и много ефективно средство за облекчаване на болката в стомаха и храносмилателните проблеми. Точно с тази цел ви предлагаме 4 асани, които можете да правите, когато имате разстроен стомах, за да го успокоите по естествен начин. Ето кои са те!

Паванмуктасана

supta pavanmuktasana

Паванмуктасана масажира червата и вътрешните органи, стимулира храносмилателната система и освобождава излишните газове в червата.  За да я направите легнете по гръб на земята. Поемете дълбоко въздух. Когато издишвате, вдигнете колената си към гърдите и натиснете бедрата към корема си. Хванете дланите или лактите около краката, сякаш сте ги прегърнали. Задръжте асаната между 5 и 10 дълбоки вдишвания.

Матсясана

Matsyasana

Матсясана или поза „Риба“ неутрализира болките в гърба, премахва безпокойството, менструалните болки, подуването в стомаха и запека. За да я направите легнете по гръб с изпънати и събрани крака на пода. Поставете ръце под бедрата с длани, обърнати към земята. Натиснете лактите към земята, дишайте и извийте гръбнака нагоре. Поставете върха на главата на пода. Останете няколко вдишвания и бавно излезте от асаната.

Навасана

Navasana

Навасана, или поза „лодка“, заздравява мускулатурата на стомаха, но освен това подобрява храносмилането, стимулира работата на бъбреците, щитовидната жлеза и тънките черва. За да я изпълним сядаме на пода с изпънати пред нас крака. С издишване сгъваме коленете и повдигаме стъпалата от пода, така че бедрата да са на ъгъл ог 45-50 градуса спрямо пода, а подбедриците да са успоредни на пода. Издължаваме опашната кост и стягаме мускулите в тазовото дъно. По възможност изпъваме коленете и активираме стъпалата. Изпъваме ръцете покрай краката и активираме пръстите на ръцете. Задържаме между 5-10 дълбоки вдишвания.

Сету Бандха Сарвангасана

Setu Bandha Sarvangasana

Тази поза рaзтягa гъpдитe, шиятa и гpъбнaчния cтълб, уcпoĸoявa мoзъĸa и пoмaгa зa oблeĸчaвaнeтo нa cтpeca и дeпpecиятa. Също така тя стимyлиpa ĸopeмнитe opгaни, бeлитe дpoбoвe, щитoвиднaтa жлeзa и пoдoбpявa xpaнocмилaнeтo. За да я направите легнете по гръб със свити колене на разстоянието на тазобедрените ви стави. Вдишайте и повдигнете таза нагоре, за да разтегнете предната страна на корема. Сплетете пръсти под вас и повдигнете още малко. Лицето е отпуснато и релаксирано, докато задържате позата. Задръжте позата между 5-10 дълбоки вдишвания.