Кестените са ароматният символ на есента! Освен че са вкусни, трябва да знаем, че те са и много полезни. Богати са на витамини и минерали, сред които фосфор, калий, витамин С, В1, В2, А и много други. Вярно е, вкусните кестени са и доста калорични заради голямото си количество въглехидрати, но пък имат ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, благодарение на които бързо водят до усещане за ситост.
Представяме ви 5 невероятни причини да хапвате повече кестени тази есен. Ето кои са те!
Подсилват имунната система
Кестените съдържат голямо количество витамин С, което ги прави идеалната храна за подсилване на имунитета в началото на по-хладната част на годината. Витамин С както знаем подпомага производството на бели кръвни телца и ни помага да бъдем по-здрави.
Предпазват от оксидативен стрес
Да, високото съдържание на витамин С в кестените ни помага да неутрализираме свободните радикали в организма ни, преди да предизвикат мутации на здрави клетки и съответно – заболявания. Още една важна причина да заложим на храни с високо съдържание на витамин С и … кестени, разбира се!
Стимулират перисталтиката
Високото съдържание на фибри в кестените стимулира перисталтиката, регулира движенията на червата и предотвратява храносмилателните неразположения. Фибрите също така да помагат за оптимизиране на усвояването на хранителните вещества от храната, която консумираме.
Силна памет и концентрация
Кестените са богати и на витамини от група В (фолат, рибофлавин, тиамин), които са пряко свързани с правилното неврологично развитие и функциите на мозъка. Те съдържат още калий, който увеличава притока на кръв към мозъка и стимулира доброто здравословно състояние на нервната система. С две думи – яжте кестени за по-добра концентрация и памет.
Енергия и издръжливост
Кестените са идеална храна ако страдате от умора и липса на енергия, както и ако спортувате активно. Витамините и минералите в кестените, най-вече магнезият, ще ви помогнат да се чувствате по-енергични и да възстановите мускулите си по-бързо след динамична тренировка.