frida.bg
кестени

5 невероятни причини да хапваме повече … кестени

Кестените са ароматният символ на есента! Освен че са вкусни, трябва да знаем, че те са и много полезни. Богати са на витамини и минерали, сред които фосфор, калий, витамин С, В1, В2, А и много други. Вярно е, вкусните кестени са и доста калорични заради голямото си количество въглехидрати, но пък имат ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, благодарение на които бързо водят до усещане за ситост.

Представяме ви 5 невероятни причини да хапвате повече кестени тази есен. Ето кои са те!

Chestnuts

Подсилват имунната система

Кестените съдържат голямо количество витамин С, което ги прави идеалната храна за подсилване на имунитета в началото на по-хладната част на годината. Витамин С както знаем подпомага производството на бели кръвни телца и ни помага да бъдем по-здрави.

Предпазват от оксидативен стрес

Да, високото съдържание на витамин С в кестените ни помага да неутрализираме свободните радикали в организма ни, преди да предизвикат мутации на здрави клетки и съответно – заболявания. Още една важна причина да заложим на храни с високо съдържание на витамин С и … кестени, разбира се!

Chestnuts

Стимулират перисталтиката

Високото съдържание на фибри в кестените стимулира перисталтиката, регулира движенията на червата и предотвратява храносмилателните неразположения. Фибрите също така да помагат за оптимизиране на усвояването на хранителните вещества от храната, която консумираме.

Силна памет и концентрация

Кестените са богати и на витамини от група В (фолат, рибофлавин, тиамин), които са пряко свързани с правилното неврологично развитие и функциите на мозъка. Те съдържат още калий, който увеличава притока на кръв към мозъка и стимулира доброто здравословно състояние на нервната система. С две думи – яжте кестени за по-добра концентрация и памет.

Енергия и издръжливост

Кестените са идеална храна ако страдате от умора и липса на енергия, както и ако спортувате активно. Витамините и минералите в кестените, най-вече магнезият, ще ви помогнат да се чувствате по-енергични и да възстановите мускулите си по-бързо след динамична тренировка.