frida.bg
наводнение

Емоционално „наводнение“: какво трябва да знаем?

Много често когато изпитваме силни емоции имаме чувството, че психиката ни сякаш се наводнява (емоционално наводнение) – изпитваме паника, не можем да дишаме, мисленето ни се обърква, не можем да си намерим място.

Почти всеки от нас е участвал в разговор, в който емоциите ни сякаш се блъскат една в друга напълно неконтролирано. Често тези разговори са с едни от най-близките ни хора, а ескалиращите емоции често са трупани с месеци и дори години.

Трябва да знаем, че тук не става дума за лек гняв или възмущение, а за истинско „емоционално наводняване“ (emotional flooding) от отрицателни чувства, които ни завладяват и ни карат да действаме по напълно ирационален начин.

Как да разпознаем, че сме наводнение емоционално?

Най-ясният признак е усещането сякаш пропадате в черна дупка. Другият казва нещо, понякога това е „добро утро“ с особена интонация, което активира силна стресова реакция в мозъка ви и задвижва истинска вълна отрицателни емоции, които наводняват цялата нервна система.

Всичко, което възприемате и изразявате в този момент е оцветено от отрицателни емоции като гняв, страх, паника и безсилие. Когато преживяваме емоционално наводнение мускулите стават напрегнати, готови за действие, а умът започва да работи толкова бързо, че не можем да го следваме „съзнателно“.

Трябва да знаем, че по време на емоционален наводнение разумът ни е изключен, нервната ни система е преситена, а префронталната кора на мозъка ни престава да упражнява контролиращата си функция.

В този момент кръвното ни налягане се повишава, дишането става бързо и плитко, зениците ни се разширяват, а нервната ни система е в „бий се или бягай“ режим и ни дава команда – атакувай противника или бягай от ситуацията.

Нашите инстинктивни реакции могат допълнително да влошат ситуацията, причинявайки каскада от гняв и решения, за които вероятно ще съжаляваме по-късно.

Какво можем да направим, за да избегнем емоционалното наводняване?
Научете се да наблюдавате и „охлаждате“ емоциите си

Нещо, което можем да направим, за да избегнем „наводнението“ е да се научим да развиваме емоционалния си самоконтрол. Така ще имаме повече контрол върху емоционалните си реакции и живота си. Не можем да избегнем негативните чувства като разочарованието или яда, но можем да спрем лавината от емоции, преди да наводни напълно нервната ни система. Поемете ангажимент към себе си, старайте се да забелязвате градуса на емоциите си. Ако усетите, че вървят към точката на кипене своевременно се отдалечете от ситуацията, за да можете да се „охладите“ емоционално.

Забелязвайте признаците на емоционалното наводнение

В моментът, в който сме наводнени емоционално префронталната ни кора е блокирана, както и нашият т.н. здрав разум. В същото време нервната система натиска алармения бутон „бий се или бягай“ и ни кара на всяка цена да вземем някакво решение тук и сега. Опитайте да се охладите емоционално и да се въздържате от коментари, реплики и взимане на решения за каквото и да е.

Натиснете бутона за „пауза“

Когато сте готови да експлодирате, най-добре е да натиснете бутона „пауза“. Забравете за момент ситуацията и се съсредоточете върху себе си. Има различни начини да си възвърнете контрола над себе си, просто трябва да намерите най-ефективния за вас. Например, дълбокото вдишване и бавното издишване помага за отпускането на нервната система и успокояване на емоциите. Друга алтернатива е използването на визуализация. Просто си представете, че сте на спокойно място сред природата, където се чувствате комфортно със себе си.

Станете „външен наблюдател“ на себе си

Ключов момент в овладяването на емоционалното наводнение е да се научим да създаваме пространство между нашите мисли и емоции. Представете си, че сте външен наблюдател на сцената на емоциите ви. Какво си мислите за случващото се? Какво е вашето отношение? Как бихте решили ситуацията? Когато успеете да установите емоционално разстояние, ще възстановите емоционалния си самоконтрол и ще се успокоите много по-бързо.

Променете гледната си точка

Когато сте на прага на емоционално наводнение всичко, което възприемате в другия е през негативна леща. Виждате неговата твърдост, непоколебимост, гняв, безсилие, страх. Съответно вашите емоции също са негативни и значително преувеличени. Въпреки това, човекът пред вас, има и много положителни качества, въпреки че в този момент не можете да ги видите. Направете крачка назад, за да видите картината в перспектива. Спомнете си няколко хубави неща за този човек. Това ще ви помогне да развиете по-балансиран поглед за другия, а това на свой ред ще ви помогне да се успокоите.

Автор: Екатерина Кьосева