frida.bg
двойка

4 кризи, през които преминава всяка щастлива двойка

Двойката не е нещо статично, а процес, който постоянно се доизгражда, променя и еволюира. Фактът, че двама са влюбени са заедно и са щастливи не означава, че няма да имат трудни моменти или да преживеят криза на отношенията.

Според психолозите, има 4 основни и често срещани моменти на криза във всички дългосрочни отношения. Независимо дали са щастливи или не. Нека разгледаме по-подробно всяко от тях.

1 криза: Една година след започване на връзката: край или ново начало?

Това е много често срещана и добре позната криза в интимните отношения. Тя често настъпва от три до една година след стартирането на връзката. Това се дължи на факта, че хормоналното избухване на първоначалното влюбване стихва, а това води до по-реалистична преценка на другия и осмисляне на мотивацията дали искаме да продължим тази връзка или да я напуснем.

2 криза: Обвързване: поставяне на граници и обявяване на отношенията

Тази криза обикновено се появява около три години след започване на връзката. Това е онзи момент, в който започваме да мислим, че е време да  преминем „на следващото ниво“, т.е. да решим да живеем заедно или не. В този момент връзката отново може да поеме по различни пътища. В най-добрия случай и двамата партньори се съгласяват да живеят заедно или не. Именно тогава се случва истинско приемане на другия и трансформиране на отношенията в зряла връзка.

3 криза: Появата на децата

Раждането на дете е прекрасно събитие, което обаче е свързано с преструктуриране на връзката. Това е един от онези моменти, в които някои невидими до сега пукнатини във връзката могат да станат много видими. Също така е обичайно да изплуват стари нерешени конфликти, дори някои такива от детството. На този етап връзката минава на второ място, защото основната роля става тази на родителите, а децата стават приоритет.

4 криза: Излизане на децата от семейното гнездо

Въпреки че двойката може да е успяла да се справи с всички предишни етапи, все още предстои момента, в който децата ще пораснат и ще напуснат дома. След толкова години партньорите отново остават сами. Всеки от тях се е променил значително през това време и двойката практически отново трябва да се опознае и свърже по един нов начин. Не е случайно, че желанието за раздяла е много често срещано в този етап на развитие на отношенията. Преодоляването на тази криза извежда отношенията на качествено ново ниво на свързване, състрадание и любов.