frida.bg
работа

Търсите нова работа: 5 неща, които трябва да знаете

Търсенето на нова работа никога не е е бил особено лесен и приятен момент, дори да сме го правили десетки пъти в живота си. Често това е процес с висини на мотивация и спадове в самооценката ни. Процес, който е добре да познаваме отблизо.

Няма значение какви са нашите таланти, умения и професионален опит, повечето от нас се съмняват в себе си, страхуват се от отхвърляне (да, в работен план също има страх от отхвърляне и не приемане!) и изпитват тревожност за бъдещето си.

Ако търсите нова работа или искате да смените кариерното си поприще тези съвети могат да ви помогнат да поддържате мотивацията и енергийните си нива на достатъчно високо равнище, за да намерите работата, за която мечтаете!

Не приемайте нищо лично

Това е един от най-важните съвети, които е добре да си повтаряме отново и отново, когато търсим нова работа. Когато кандидатстваме за множество работни позиции, без да получим покана за среща това може да ни въздейства демотивиращо.

Също така, когато отидем на интервю, но не последва обаждане за следващо, това също така може да предизвика съмнения у нас и да оспори нашето представяне, способности, самооценка.

Тук е момента да си напомните, че не трябва да приемате нищо лично. Понякога не знаете какво печелите, когато губите, а след време разбирате отговора – МНОГО!

Използвайте контактите си

Много хора се притесняват да използват контактите си, когато търсят нова работа. Това не е съвсем оправдано. Да, със сигурност не е добре да получите работа само защото познавате човек с авторитет. Но да се свържете с хора, които познавате в областта или компанията, в която желаете да се развивате, винаги е добра идея.

Възможно е също така да се появи работна възможност, за която да разберете първи от ваш близък контакт. В това няма нищо лошо. Отново ще трябва да изпратите автобиография и да преминете през целия процес на кандидатстване. Ако трябва да бъдем коректни – не всички позиции се обявяват в публичното пространство. За някои от тях можем да разберем само от вътрешен източник.

Не кандидатствайте произволно

Противно на общоприетото мнение, кандидатстването за много работни места не е най-добрата стратегия. Когато пускаме СV-то си за всяка позиция, която ни се струва ок това е голяма грешка.

Качеството е много по-важно от количеството. Много по-добре е да кандидатствате за две-три позиции, които наистина искате, и да се съсредоточите върху персонализирането на автобиографията и мотивационното си писмо към всяка позиция, отколкото да хвърлите „широка мрежа“ и да кандидатствате за много работни места, но без нужната мотивация да работите за нито една от тях.

Откроете се с личността си

Не забравяйте, че не сте единствените, които кандидатстват за конкретната позиция. Проблемът е, че дори да сте напълно квалифициран и перфектен кандидат за позицията, може да бъдете подминати заради огромния брой постъпили кандидатури.

Много често има толкова много кандидати, че определянето на най-добрите сред посредствените кандидати е като да опитваш да намериш игла в сено. Затова бъдете търпеливи, подгответе CV-си внимателно, напишете вдъхновяващо мотивационно писмо и не забравяйте – постарайте се да изпъкнете с личността си, а не правейки се на някой друг. Със сигирност това ще бъде оцененено.

Ентусиазъм, ентусиазъм

Трябва наистина да искате да работите конкретното нещо, за да спечелите позицията! Много хора кандидатстват за конкретни позиции, защото имат нужда от работа, а не защото имат желание да работят.

Това, както става ясно, са две много различни неща, които ще се усетят още при първото ви интервю. Когато сте в търсене на работа, трябва да сте мотивирани и да знаете какво искате.

Ако искате нещо достатъчно силно и работите усилено това ще проличи във вашата автобиография, мотивационно писмо, интервю и цялостно представяне.

Факт е, че компаниите искат да наемат хора, които знаят какво искат и ще дадат най-доброто от себе си, за да стигнат до край. Ако трябва да направят избор между вас и друг кандидат почти сигурно е, че ще изберат кандидата, който показва повече ентусиазъм и желание за работа.

Затова не се притеснявайте да показвате ентусиазма си. Понякога именно той е „тайната съставка“, която ще ни помогне да спечелим работата на мечтите си!