frida.bg
раздяла

Как да се разделяме качествено: пет стъпки към „добрата“ раздяла

Как да се разделяме качествено и има ли въобще „добра“ раздяла? Нека го кажем така, знаем от личен опит, че има много „трудни“ раздели. Такива, които ни е страх да направим. Такива, които се чувстваме виновни да направим. Такива, за които се съмняваме много дълго време. Такива, които създават една продължителна агония в живота ни.

Да се разделим по добър начин е всъщност да спестим за себе си и за другия човек колкото можем трудните моменти, агонията и страданието. Раздялата е трудно нещо само по себе си. Добре е да знаем как да се разделяме по начин, който не усложнява ситуацията допълнително. Преди да преминем към конкретните стъпки за „добра“ или коректна раздяла, нека си зададем един важен въпрос.

Спомняте ли си кога получихте първия си урок за това как да се разделяте качествено?

Вероятно отговорите ви ще варират от „никога“ до спомени от ранното ви детство. Истината е, че никой не ни учи как да се разделяме коректно. За тази тема почти не се говори, а тя засяга нещо, което всеки от нас преживява многократно в живота си. Защо е така?

За повечето от нас темата за раздялата е болезнена, тъй като най-ранните ни „уроци“ датират от ранна детска възраст. Когато сме малки деца и мозъкът ни не е достатъчно развит, за да разграничаваме себе си от другия, загубата на значимия друг, най-вече майката, е равнозначно на собственото ни умиране.

Няма разлика между аз и ти. Ако теб те няма аз също не съществувам. За голяма част това разбиране за раздялата е все още активно и в зряла възраст. Да, въпреки че вече правим разлика между аз и ти. В този смисъл би трябвало да говорим за разделите повече и да приемем, че те са неразделна част от естествения ход на живота и собственото ни израстване.

Представяме ви 5 стъпки към „добрата“ раздяла, които ще направят това решение по-лесно и леко за изпълнение и удържане. Ето кои са те!
Знайте кога е време да се разделите

Има моменти, в които във връзката ни има проблеми, върху които можем да работим и да разрешим. Има момент, в който осъзнаваме, че вече нямаме сили, желание, мотивация да се борим за разрешаването им. Загубили сме усещането за интимност. Вече не обичаме другия. Станали сме критични, студени, отчуждени, самотни, … други. Повечето от нас просто усещат интуитивно кога една връзка вече е изчерпана и е време да продължим напред един без друг.

Знайте, че напълно ОК да се разделите

Една от базовите цели на съвременните отношения, които се провалят е да ни научат как да бъдем в отношения – какво да толерираме и какво не. В този смисъл всяка връзка е един експеримент и не всеки експеримент е успешен. Понякога той ни учи просто какво не работи, за да бъдем по-осъзнати при следващия ни опит. Знайте, че раздялата е напълно в реда на нещата и няма нужда да се извинявате за това, че искате да продължите напред,.

Бъдете коректни

Много често изпитваме неудобство, страх, срам, дискомфорт да заявим пред партньора си, че искаме да прекратим взаимоотношенията ни. Изчакваме твърде дълго, измисляме фантазни причини, опитваме да „смекчим“ истината, за да стане по-лесно смилаема за другия. Какво правим на практика? Удължаваме собствената си агония, както и тази на другия. Когато вземем решението да се разделим другия вече усеща това на несъзнавано равнище. Просто бъдете коректни и кажете истината за решението си така, както я чувствате.

Сложете граници и правила

Понякога най-трудното нещо при една раздяла не е самото взимане на решение или заявяването му, а поставянето на граници след това. Да кажем, че сте живели заедно с този човек или до скоро сте били много близки и изведнъж казвате: „Край, вече не сме заедно.“ Бъдете ясни за това какви са вашите очаквания след този момент. Как си представяте да се държите един с друг? Какво вече не е позволено и какво е позволено? Създайте граници, създайте правила, за да си спестите емоционалните борби, които често се случват след раздяла.

Дайте си време и продължете напред

Следващата стъпка към „добрата“ раздяла не е за подценяване. ВЕче раздялата е факт, но момент, време е да се възстановите – най-вече емоционално. Дайте си време без срещи, за да усетите себе си отново и да направите собствената си равносметка от приключените отношения. И не забравяйте, да продължите напред и да започнете да се срещате с нови хора. Научете уроците си и оставете вратата отворена – за следващите уроци и следващите „срещи“.