frida.bg
ухажването

5-те фази на ухажването, или как се случва любовта?

За голяма част от нас любовта е нещо, което просто ни се случва. Не избираме рационално в кого да се влюбим. Просто срещаме един човек и усещаме искра, магия, привличане. Той става специален, различен за нас, интересен, откроява се от останалите. Мислим за него. Искаме да скъсим достанцията. Да го опознаем. И някак неуловимо започваме процеса на ухажването и заиграваме танца на любовта.

Според науката има напълно рационален модел, по който се случва любовта. Подобно на животните, хората също издават определени сигнали за привличане на потенциален партньор, които се улавят на несъзнавано равнище. Представяме ви 5-те етапа на ухажването, които описват стъпките на преминаване от „просто флирт“ до влюбване и романтична връзка.

Флирт

Първата фаза е флиртът. Много хора твърдят, че не знаят как да флиртуват. Флиртът всъщност е инстинктивно поведение, което се случва независимо от нашите намерения и съзнателни умения. Срещаме подходящ кандидат и инстинктивно започваме да подаваме сигнали. Например, очите ни започват да блестят, зениците ни да се разширяват, започваме да играем с косата си и т.н. Мъжете по същия начин подобряват стойката си, прибират корема и изпъват гърдите си напред в знак на сила, мъжество, увереност.

Разпознаване

Не всеки флирт обаче води до следващата фаза – разпознаването. Разпознаването започва, когато се установи малко по-дълбок контакт с очите. Има ли нещо познато в тях? Нещо, което да ви е близко? Премествате телата си един към друг, успокоявате се и може би „намирате“ нещо, което ви е познато в другия човек. Разпознаването е сравнително кратък етап, но е от решаващо значение за преминаването към следващия етап – комуникацията.

Разговорът

Преминаването към етапът на комуникацията може да бъде много рисков и критичен елемент в процеса на ухажването. Тембърът на гласа става по-висок, по-мелодичен, по-театрален. Този кратък разговор обикновено е стандартен, банален, целенасочен. Не толкова темата на разговор е важна тук, а това, което разкрива тя – нашите комуникативни умения, увереност, произход, ниво на образование и т.н. Граматиката, подборът на думи, способността да говорим с лекота и с чувство за хумор са от ключово значение дали комуникацията ще премине към следващия етап.

Докосването

Когато бъдещата двойка успешно премине етапа на комуникацията се появяват взаимните невербални сигнали, показващи че и двамата партньори са готови да преминат към етапа на докосването. Навеждане напред, придвижване на краката по-близо до другия човек, погалване на собствените ръце, лице, шия са сигнали към другия, че сме готови да докоснем и да бъдем докоснати. Когато докосването е желано от двете страни се преминава към последния етап – усещането на телата.

Телесно синхронизиране

В последния етап на ухажването двойката започва да синхронизира /имитира/ движенията си по деликатен и напълно несъзнаван начин. Например, и двамата се доближават един към друг по едно и също време или едновременно посягат към напитките си. Това създава синхрон или настройване на енергиите един към друг. Те започват да се чувстват „на една вълна“, някак по-близки и свързани.

Ухажването прилича на танц. Той е различен за всяка двойка, но основните му модели са дълбоко вкоренени в нас. От започването на флирт до създаването на интимност и физическа близост, тези 5 етапа на ухажване са абсолютно необходими за изграждане на трайна романтична любов.