frida.bg
раздяла

Как да изцелим себе си след раздяла с любим човек?

Ние сме единствените хора, които чувстват това, което чувстват … след раздяла. Да, приятелите ни окуражават да затворим страницата и да продължим напред с вдигната глава, но ние знаем, че това е нещо, за което все още не сме готови. Просто боли.

Раздялата с човек, който сме обичали и с който сме имали мечти за щастие е труден период. Чувстваме се разочаровани, гневни, самотни, уплашени, сякаш обезверени… Имаме нужда от емоционално лечение, защото, усещаме, душата ни страда и ще отнеме време, докато се възстанови напълно.

Причините, поради които сме стигнали до раздяла винаги са различни. Това, което можем да направим тук и сега е да поработим върху собственото си изцеление и емоционално възстановяване. Да пуснем въпроса „Кой е виновен?“ и да го заменим с въпроса „Какво мога да направя, за да се погрижа за себе си и да се възстановя?“

Как да изцелим себе си след раздяла?

Day 336 : I know the sun must set to rise.

Напишете писмо до другия

Но без да го изпращате! Това писмо е за вас. Неговата цел е да извадите навън всички неизказани неща, всички емоции, всички обиди. Започнете с класическото обръщение и оставете ръката ви да изпише всичко, което душата ви стаява в себе си. Когато направим това един или няколко пъти ще усетим себе си по-спокойни и балансирани.

Останете „тук и сега“

Макар и да звучи малко или много „дзен“ тази техника работи. Когато мислим за миналото можем единствено да съжаляваме, да се обвиняваме, да се измъчваме. Когато мислим за бъдещето и какво би могло да е „ако“ отново се затваряме в един негативен цикъл от тревожност и съмнения.

Когато сме се разделили с любим човек е добре да опитаме да стоим колкото може повече в настоящето. От какво имам нужда днес? Как се чувствам днес? Как да простя на себе си и на другия днес? Готов/а ли съм да пусна тази връзка или все още не? Как мога да се погрижа за себе си?

Оценете себе си

Много е лесно след раздяла, и особено ако партньорът ни е инициирал раздялата, да се почувстваме неоценени, да си кажем, че всичко правим „грешно“, да започнем да се обвиняваме и самосъжаляваме. Вместо да правим това нека помислим за всички онези неща, които сме направили ПРАВИЛНО.

Да оценим усилията, които сме положили нещата да проработят, времето, което сме дарили на тези отношения, старанието ни, желанието ни всичко да е ок. Оценете човекът, в който сте се превърнали след всичко преживяно. Оценете усилията си, упоритостта си и вярата си в любовта.

Дайте си време

Раздялата е процес, който често ни връща при най-важното нещо в живота ни – нашата собствена същност. Дайте си време да извървите всички стъпки с темпото, което ви е нужно. През това време се погрижете за себе си и тялото си. Припомняйте си често, че без значение какво се е случило в миналото вие сте тези, които избирате своето бъдеще, своето щастие.