frida.bg
приятелството

Приятелството: вълшебната съставка за щастлива любов

„Истинските приятели никога не се разделят; може би като дистанция, но никога в сърцата си“ – този цитат за приятелството е изключително валиден за щастливите двойки.

Всички ние искаме да разберем коя е вълшебната съставка за това да направим връзката ни удовлетворяваща и устойчива във времето. Но какво ще стане ако тази вълшебна съставка се появи?

Според д-р Джон Готман, американски психотерапевт на двойки и автор на световноизвестните бестселъри „The Seven Principles for Making Marriage Work“, „What Makes Love Last“ и редица други, приятелството е основната съставка, която поддържа отношенията и любовта във времето.

Защо приятелството в любовта е толкова важно? Много често идеалът ни за щастлива любов включва страхотен секс, силно привличане, определена външност и статус и т.н. Тези широки представи за любовта, според Готман, са част от причините защо връзките ни се провалят.

Приятелството включва взаимно уважение и помощ, емпатия и способността ни да разберем другия човек и това пред което преминава. Когато компонентата на приятелството в една двойка не е достатъчно развита често се чувстваме неоценени, нечути, неразбрани, проблемите остават нерешени, а доверието ни един в друг започва да се пропуква.

Как да създадем и подхраним приятелската компонента, за да запазим любовта във връзката си?
Откликвайте: бъдете там за другия, когато той има нужда

В началото на връзката е много лесно – страстта е завладяваща и сякаш всичко се случва от само себе си. Когато тя започне да намалява е време да развием приятелската компонента на връзката си. В дългогодишните отношения малките моменти, в които показваме, че сме там за другия човек, са от ключово значение.

Например, партньорът ви моли за нещо, но вие казвате, че нямате време. Просто не ви се занимава в момента. Но това е капан. Когато другият иска нашето внимание и интерес ние имаме избор – да бъдем там за него или да се отдръпнем. От този избор често зависи как ще се развие връзката ни.

Показвайте, че все още имате интерес към него като личност

Все още ли правите забавни неща заедно през уикенда? Не е нужно да имате същите интереси като на вашия партньор, но можете да се насладите на времето, прекарано заедно, като се включите в някой от техните (или те във вашите) интереси. По този начин казваме на другия – „Имам интерес към теб самия!“

Не забравяйте, че приятелството е безусловно приемане

Помислете за вашите най-близки приятели. Помислете върху начина, по който ги приемате такива, каквито са. Вероятно приемате различията им, разбирате проблемите им и дори да не сте съгласни с тях в някои отношения, ги обичате.

Ако успеете да внесете това отношение към вашия партньор или съпруг това ще направи чудеса с вашата връзка, твърди Готман. Признаването, че ще имате различия в мнението си и начините, по които се справяте с определени проблеми, може да ви позволи да се свържете с партньора си по нов начин.

Напомняйте си, че сте от един отбор

Често когато сме в конфликт започваме да възприемаме партньора си като човек от „противниковия отбор“, с който влизаме в горещи спорове, скандали и борби за надмощие.

Когато приемем, че с другия сме от един отбор и се борим за една и съща кауза, това ни помага да се застъпваме един за друг, да се подкрепяме, да проявяваме търпение, емпатия, съпричастност и да развиваме всички аспекти на добрите партньорски отношения.

Когато показваме, че сме на страната на партньора си никога не правим и не казваме неща, които биха могли да го накарали да се чувства незначителен, сам, отхвърлен. Защитавайте партньора си, когато е нужно, защото така защитавате себе си. Вие сте един отбор!