frida.bg
гневът

Гневът в отношенията: каква е ролята му и как да се справим?

Според Даниел Голман, психолог и автор на популярната у нас книга „Емоционалната интелигентност“, емоциите са импулси към действие, които самата еволюция е заложила у нас, за да оцелеем. Гневът, например, е свързан с цяла верига психофизиологични реакции като увеличаване на сърдечния ритъм и освобождаване на стресови хормони, най-вече адреналин. Всичко това с една цел – да се предпазим от потенциална заплаха за живота ни.

Каква е ролята на гнева в отношенията ни?

Макар в отношенията ни да не сме изправени пред ситуация, застрашаваща живота ни, ние често изпитваме гняв. Гневът е мощен импулс към действие. Когато не е осъзнат това може да доведе до влошаване на отношенията, грешни действия, напускане на партньора и дори насилие.

Затова е важно да бъдем осъзнати за ролята на гнева в отношенията ни. Той винаги е вторична или груба емоция, която сдържа под повърхността си първичната или мека емоция. Гневът служи като маска на защитник пред по-трудните за признаване емоции като болка, тъга, разочарование, обида, липса на доверие, тревога и т.н.

Как да се справим, когато партньорът ни получи гневен пристъп?

dau-hieu-cho-thay-ban-da-bo-doi-nhu-cau-tinh-duc-qua-lau-roi

Пропуснете думите „Успокой се“

Едно от най-безсмислените неща, които можем да кажем на човек, който е ядоса е да се успокои. Неговият гняв е експресивен и преувеличен начин нещо в него да бъде чуто и видяно от нас. Вместо да бягаме от гнева на другия, нека му позволим да си го изживее и да се успокои тогава, когато е готов за това.

Не приемайте гнева лично

Гневът е начин другият да вентилира определено напрежение, на което тялото му физиологично не може повече да издържа. Изчакайте да се успокой и го попитайте с емпатия и разбиране: „Защо беше всичко това? Какво те тревожи? Мога ли да ти помогна?“ По този начин показвате, че гневните думи не са ви засегнали. Показвате също така, че разбирате, че има нещо друго, което стои под тази емоция и с което той трябва да се справи.

Разберете потребността, която го задвижва

Гневът често избухва, когато определено обстоятелство блокира пътя ни към определена важна за нас цел. Например, за нас е важно, когато се приберем вкъщи след работа другия да ни изслуша и да прекараме малко време заедно, за да се почувстваме спокойни, свързани, обичани. Когато той цяла седмица закъснява след работа, поради някаква причина, у нас се появява силен гняв. Резултат от това, че важна наша потребност не е задоволена.

Когато разберем смисъла на гнева в отношенията ни това ще ни помогне да не позволяваме на един гневен пристъп да прераства в своеобразен отншенчески апокалипсис и ще ни помогне по-бързо да извадим скритите потребности на повърхността и да намерим конструктивни, вместо деструктивни решения.

Ако смятате, че не можете да се справите сами с гневните пристъпи, потърсете помощ от специалист психолог или психотерапевт!