frida.bg
раздяла

5 личностни черти, които неусетно водят до раздяла

Представяхте ли си да има личностен въпросник, с който лесно да можем да подбираме партньорите си? Е, или най-малкото да стоим далеч от такива, с които ще стигнем до раздяла и ще разбият сърцето ни?

Истината е, че когато сме влюбени слагаме „розовите очила“ и смятаме, че любовта е достатъчна, за да създадем щастлива връзка. Въобще не мислим за въпросници и личностни качества.

Така, носейки се на облака на любовта, пропускаме да видим човека пред нас в неговата съвкупност от положителни, но и от отрицателни качества. Склонни сме да преувеличаваме добрите и в същото време да минимизираме лошите.

Рано или късно обаче розовите очила на влюбеността ни ще избледнеят и ще започнем да виждаме другия в неговата реалност – такъв, какъвто е. Това може да е окей за нас, но може никак да не ни хареса и да доведе до проблеми и евентуален край на връзката ни.

Според психолозите, има 5 личностни черти, които е много вероятно да доведат до развод или раздяла . Любопитни ли сте да разберете кои са те?

Навика да правим „от мухата слон“

Ако вие или вашият партньор притежава този навик това ще доведе до постоянно ескалиране на проблемите. Това непрестанно ескалиране е много вероятно да доведе до край на отношенията ви. Тази личностна черта води до възприемане на нормални житейски несгоди като „катастрофични“ и може да съсипе брака или отношенията ви. Кой иска да живее в постоянна паника?

Избягване на конфликтите

Несъгласията са част от всяко взаимоотношение. Те обикновено водят до дълги разговори и изясняване на отношенията, гледните точки, разбиранията, ценностите. Те на свой ред водят до подобряване на комуникацията и ефективно решаване на проблемите. Когато един или и двамата партньори обаче избягва конфронтацията той причинява голяма вреда на връзката, защото блокира един важен процес – този, чрез които се опознаваме, разбираме и приемаме един друг.

Компулсивна грижа

Взаимната грижа е нещо прекрасно в една връзка. Когато тя стане прекомерна обаче това е сигурен знак за предстоящи проблеми. Когато един партньор дава прекомерно много грижа, това е знак за повишена тревожност, несигурност и е начин за неусетно поставяне на другия „под контрол“. Това може да доведе до негодувание у другия човек, лишаване от свобода, изолация и в крайна сметка да проправи пътя за развод или раздяла.

Егоизмът

Егоизмът, както и нарцисизмът, се характеризират с това, че ние отново и отново поставяме своите собствените нужди пред тези на другия. Това поведение кара другият човек да се чувства неоценен, безполезен, омаловажен. Когато егозимът е черта от характера в крайна сметка тя проправя пътя на ерозитята и самотата в отношенията.

Вътрешна несигурност

Дълбоката несигурност може да посее семената за бъдещи отношенчески или брачни катаклизми. Защо? Когато  двама души заживеят заедно те се успокояват един с друг и влизат в зоната си на комфорт. Несигурният в себе си човек обаче трудно може да имитира „спокойствие“. Всичко в него бушува, но той не знае защо. Ако не работи върху себе си, той може да се опита да намери външни средства за „успокояване“ на тези несигурности като алкохол, вещества, изневери и т.н.