frida.bg
оптимизмът

Как оптимизмът може да подобри качеството на живота ни?

Оптимизмът е навикът да гледаме на света от неговата положителна страна. Да виждаме чашата наполовина пълна. Да вярваме, че всичко ще бъде наред. Да избираме надеждата пред отчаянието.

Оптимизмът не е черта на характера, а заучен начин на виждане на света. Вярно е, че някои хора по естествен начин се усмихват пред предизвикателствата и избират оптимизма пред негативизма. Това е, защото вероятно са израснали сред хора, имащи подобен подход към живота.

Как да станем оптимисти?

Happy to be shooting - me too!

Започнете да наблюдавате вътрешния си диалог. Вероятно ще забележите, че имате песимистични мисли. Такива, които изразяват липса на вяра в себе си и в положителния изход от ситуациите.

Това, според психолозите, е т.н. песимистично мислене или заучена безпомощност. Песимистите виждат чашата наполовина празна и бързо се отказват. Един от начините за превключване от единия начин на мислене към другия е чрез оспорване на негативния вътрешен диалог.

Ако се появи мисъл, че вие винаги се проваляте в начинанията си, спомнете си поне една ситуация, в която сте започвали нещо и сте го довършвали до край. Ако се появи мисъл, че „нещата винаги свършват зле“, отново оспорете негативното заключение.

По този начин ще създадете един вътрешен оптимист, който ще защитава вярата ви в добрия изход независимо от всичко.

Защо оптимизмът е полезен?

Happy smiling couple laying on green grass

По-добро здраве

Скорошно проучване установява, че хората, които са били по-оптимистични на 25-годишна възраст, са много по-здрави на възраст между 45 и 60 години, отколкото са по-песимистично настроените участници.

По-дълъг живот

Множество проучвания показват, че хората, които са настроени оптимистично живеят по-дълго и с по-високо качество на живота от песимистите.

По-малко стрес

Оптимистите са по-малко стресирани просто защото не приемат нещата за толкова сериозни, страшни и непоправими, както песимистите. Те са по-издръжливи пред житейските предизвикателства и се възстановяват много по-бързо след негативни събития, в сравнение с песимистите.

По-голямо благополучие

Оптимистите са много по-мотивирани и по-успешни в преследването на целите и мечтите си. Да, те вярват и точно за това често успяват да постигнат целите си, независимо дали става дума за отслабване, спечелване на проект или сбъдване на мечта.

А вие още ли се питате дали чашата е наполовина празна?