frida.bg
катастрофа

3 „опасни“ знаци, които сигнализират любовна катастрофа

Всички ние искаме да намерим „правилния партньор“, с който любовта ще се случва с лекота, вместо да прилича на нерешимо геометрично уравнение. Вместо това често си блъскаме главите над любовната аритметика и се чудим защо отново попадаме в същата задънена улица? Иска ни се да знаем магическото заклинание, което ще ни изведе няколко крачки напред, за да можем да предвидим от рано наближаващата любовна катастрофа. Най-малкото, за да сме добре екипирани за справянето с нея.

Според психолозите, има 3 сигнали, които сигнализират за бъдещи проблеми в отношенията ни, на които трябва да обърнем внимание преди да е станало късно. Кои са те?

Проблемна комуникация

~ I Don't Believe You ~

Имате ли усещане, че говорите на „различни езици“? Имате ли усещането, че опитвате отново и отново да бъдете разбрани от другия, но напразно? Усещате ли, че в комуникацията между вас се спотаяват твърде много презрение, критика, неразбиране, липса на доверие?

Според д-р Готман от Вашингтонския Университет, САЩ, когато един или и двамата партньори проявяват презрение в комуникацията си с партньора, това е сигурен знак за предстоящ разрив в отношенията или развод.

Защо това е така? Презрението е другата крайност на уважението и сигурен индикатор за емоциоанлна катастрофа във връзката ни. Освен това, презрението съдържа в себе си много негативни поведения като критика, сарказъм, осъждане и неприемане, които не само влошават комуникацията и качеството на връзката, но и действат като емоционално насилие.

Истината е, че влошаването на комуникацията не започва директно с презрителни реплики и остър критицизъм, а с много по-леки варианти, на които трябва да обърнем внимание преди да е станало късно.

„Ти си…“ – изказвания

Изказванията от типа на „Ти трябва/не трябва да…“, „Ти не си достатъчно…“, „Ти си/не си…“ са началото на една история, която вероятно ще завърши с много разочарование и обида.

„Никога/винаги“ – изказвания

Когато човек използва една от тези две думи трябва да имаме предвид, че едва ли е прав, а просто отсъжда, което нито е полезно за комуникацията, нито за отношенията. Когато използваме винаги/никога изказванията ние спираме възможността да разберем другия и да го подкрепим.

Обвинения и осъждане

Когато прехвърляме вината за проблемите на връзката ни върху другия, защото така ни е по-угодно, това рано или късно ще доведе до истинска катастрофа в отношенията ни. Във всяка връзка отговорността се носи по равно от двамата партньори, без значение „кой е започнал първи“.

Обезценяване на чувствата на другия

a resting place

Да, не е нито лесно, нито комфортно да срещаме негативните чувства на партньора си, особено ако те са насочени към нас. Разочарование, гняв, обида, огорчение… Когато се опитваме да минимизираме, омаловажим, игнорираме чувствата на другия, защото така ни е по-лесно, всъщност ние създаваме една огромна бездна от неразбиране помежду ни.

Това поведение отеква у другия в гняв и негодувание. Как обезценяваме чувствата на другия? Най-вече с изказвания тип:„Нямаш основания да се чувстваш така“. Да, ние логически разбираме, че партньорът ни няма основания да се чувства наранен, обиден, да ревнува или да недоволства, но това по никакъв начин не означава, че той няма правото да се чувства точно така, както се чувства.

Наличие на нарцисизъм

pexels-photo.jpg

Според „The Mayo Clinic“ нарцистичното личностово разстройство е „ментално разстройство, при което хората имат преувеличено чувство за собствената им значимост и дълбока нужда от възхищение.“ Нарцистичното разстройство също така е сигурен индикатор за предстояща любовна катастрофа.

Нарцистичните личности обичайно смятат, че са над другия и притежават неограничени права над него. Те нарушават границите му. Не поемат отговорност за постъпките и думите си. А в отношенията често използват манипулация, експлоатация, емоционално и физическо насилие.

Смята се, че нарцистичното личностово разстройство е много по-разпространено, отколкото си мислим. Затова трябва да бъдем нашрек за знаците, които безпогрешно показват какъв човек стои отсреща ни. Трябва да знаем, че нарцистичните личности не се променят и не търсят помощ, за да се справят с присъщата си грандомания.

Ако не обърнем внимание на време нарцистичните личности ще внесат в отношенията ни не само некоректно отношение. Те са много по-склонни към повтарящи се изневери, емоционално насилие, манипулации и сексуална пристрастеност.