frida.bg
ноктите

5 не толкова “дребни” навици, които съсипват ноктите ни

Ако се чудите защо ноктите ви не изглеждат перфектно това може би се дължи на някои навици, които имате. Често не се замисляме, че някои дребни неща, които правим с ноктите ни за тях не са никак дребни, защото ги увреждат. Кои са тези навици и защо да спрем да ги правим още днес?

Оставаме с един лак твърде дълго

Много от нас не знаят, но оставането твърде дълго с един и същи лак е вредно за ноктите. Това важи с особена сила ако лакът е започнал да се излющва, но все не намираме време да го махнем с лакочистител. Защо това е така?  Пигментът в лака за нокти може да се наслои в най-горните слоеве на нокътя и да го изсуши. Изсушаването на ноктите е един сред основните фактори за тяхното разцепване и липса на здравина. Ако искате да имате здрави нокти оставяйте ги да „дишат“ поне няколко дни без лак преди да ги лакирате отново.

Миете съдове без ръкавици

Може би сте забелязали как ноктите ви набъбват, когато продължително време са във вода, което води до тяхното омекване и начупване. Освен това препаратът за миене на съдове може да изсуши кожата и ноктите ви и да ги направи по-слаби и крехки. Набавете си чифт ръкавици за миене на съдове, за да защитите не само ръцете си от изсушаване, но и лака си.

Чистите без ръкавици

Колко от вас слагат ръкавици, докато почистват вкъщи? Почистващите продукти силно изсушават кожата на ръцете, както и ноктите. Освен това те често съдържат вредни съставки, които сме сигурни, че не искате да попадат в тялото ви. Съвет: ползвайте ръкавици винаги, когато докосвате препарат за почистване.

Не ги предпазвате от студа

Макар зимата все още да е далече, нека направим преговор – не пропускайте ръкавиците, когато навън е студено! Когато въздухът е сух, а температурата е ниска това се отразява много негативно върху ръцете ви. Предпазете ги с уютни и меки ръкавици, когато е студено, а преди това нанесете хидратантен и защитен крем.

Използвате ноктите си като инструмент

Никога не използвайте ноктите си, за да отворите кенче със сода или консерва. Ноктите ви не са инструмент в помощ на домакинството, а израз на вашата красота и елегантност. Вместо да рискувате здравината на ноктите и маникюра си използвайте обратната страна на лъжица или просто помолете любимия да направи това вместо вас.