frida.bg
любовта

Любовта си отива: как да се влюбим отново в партньора си?

Любовта може да започне да си отива от нас по много начини. Губим интерес един към друг. Какво прави другият? Хм, дори не сме се замислили да го попитаме. Как мина неговият ден? Какво се случва с него? Някак си мислим, че „знаем“. нали го познаваме повече от добре?

Да, ама не! Точно това е първият рисков сигнал, че сме готови да изгубим любовта си. Когато започнем да мислим, че знаем всичко за другия и няма какво повече да научим за него правим огромна грешка.

Приемаме любимия ни човек като предмет, а не като процес. Всъщност всяко живо същество е процес в една непрекъсната динамика. Ние сме различни всеки ден, как може да мислим, че знаем всичко за другия човек?

Повечето от нас го правят просто, защото това е мозъчен механизъм за опростяване на „рутинни действия“. Когато всеки ден си правим кафе или караме кола не мислим за процеса, нали? Просто мислим за нещо друго. Така и мозъкът ни решава, че ще спести ментална енергия ако просто премине в режим „знам всичко за този човек“.

Дори когато започнем да мислим по този начин за близък приятел ефектът е идентичен. Губим интерес, а оттук и желание да се развиваме заедно. Как да противодействаме на това и да се влюбим отново в партньора си?

Разчупете старите навици

Навиците са едно от нещата, които от една страна ни дават сигурност, но от друга страна убиват тръпката ни от неизвестното. За да върнем интереса и желанието си един към друг трябва да създадем нови ситуации и преживявания.

Създайте пространство

Няма как да има интерес един към друг ако постоянно сте заедно, нали? Интересът и желанието се зараждат в пространството между вас. Как ще копнеете един за друг, ако вече се имате? Прекарвайте време един без друг и се отдайте на любими занимания, които ще ви презаредят. Тогава срещите ви ще са още по-сладки.

Превърнете се в приоритет

Ако постоянно приоритизирате други неща – работа, семейство, деца, приятели – това е знак, че всъщност другият не ви е толкова важен. Това на свой ред създава обида и горчивина у другия. Превърнете се един друг в приоритети и прекарвайте качествено време заедно.

Бъдете себе си

Много често във връзките си започваме да играем роли – идеалната жена, идеаланата домакиня, идеалната майка и т.н. Така забравяме да сме себе си. Започнете да опознавате човека, в който сте се превърнали. Колко сте променени? Колко сте други? Изразете се. По този начин ще осъзнаете собствения си процес, но и процеса на другия човек и ще възродите интереса си един към друг.

Защото всеки от нас е една малка вселена, нали?