frida.bg
дълга

Диета за дълга коса: какво да хапваме, за да стимулираме растежа й?

Мечтаете ли за дълга коса? Отказвате ли да се примирите да избирате между къса и блестяща коса или дълга, но суха и изтощена? Омръзнало ли ви е да използвате различни продукти за грижа за косата, без да има реален резултат?

Истината е, че нашата диета влияе много повече на растежа на косата, отколкото продуктите, които й нанасяме отвън. Диетата с правилните храни в комбинация с подходящите маски и терапии може да изключително много да подобри състоянието на косата ни и да засили растежа й.

Вижте кои са най-добрите храни (и миктоелементи!), които да включим в ежедневната си диета ако искаме да имаме дълга и блестяща от здраве коса?

Биотин

Биотинът е част от групата на витамините В-комплекс. Той участва в разграждането на мазнините и въглехидратите от храната и в регулирането на холестерола и глюкозата в кръвта. Биотинът има значима роля за производството на кератин – основният структурен белтък на косата, кожата и ноктите.

Какво да хапваме: яйца, фъстъци, бадеми, пшенични трици, сьомга, авокадо и нискомаслено сирене.

Цинк

Цинкът участва в синтеза на няколко важни хормона и стотици ензимни реакции. Този микроелемент играе изключително важна роля за здравето и поддържането на добрия външен вид като се грижи за здравата кожа, коса и нокти.

Какво да хапваме: ядки и семена, фъстъчено масло, пшеничен зародиш, безмаслено кисело мляко и сирене.

Бета каротин

Нашето тяло превръща бета каротина във витамин А, а това от своя страна помага на косата ни да не бъде суха и изтощена. Той също така подпомага жлезите намиращи се в скалпа да произвеждат себум, който предпазва косата от изсъхване.

Какво да хапваме: сладки картофи, моркови, къдраво зеле, тиква, тъмнозелени марули, аспержи и тиква.

Витамин С

Витамин С предпазва косата от накъсване, изсушаване и я защитава от действието на ултравиолетовите лъчи.

Какво да хапваме: червените, жълтите и зелените чушки са колоритен и вкусен източник на витамин С.

Желязо

Недостигът на желязо в нашия организъм може да доведе до косопад, оредяване на косата и загуба на обем и плътност. Богатите на желязо храни ни предпазват това да не се случи с косата ни.

Какво да хапваме: говеждо, черен дроб, тофу, соя, нишестени зърна и грах с черни очи, лещата са чудесен източник на протеини, богати на желязо.