frida.bg
увереността

5 неща, които трябва да знаем за увереността в себе си

Увереността в себе си е по-скоро процес, отколкото статично качество. Въпреки това всички ние имаме склонността да вярваме, че трябва да сме идеални във всичко, за да бъдем уверени. Това съвсем не е така. Дори най-уверените в себе си хора имат своите върхове и спадове в самооценката и това е напълно в реда на нещата.

Какво тогава означава да бъдеш уверен в себе си? Всъщност увереността в себе си е свързана по-скоро с вярата, отколкото със състояния като съвършенство или перфекционизъм. Най-критичните към себе си хора имат най-ниска увереност. Това не е случайно. Те постоянно търсят недостатъци в себе си.

И обратното. Хората, които поставят акцента върху позитивното просто вярват, че каквото и да им поднесе животът те ще се справят по най-добрия възможен начин. Увереността всъщност е да имаш преобладаваща позитивна нагласа към живота, възможностите и себе си. Сякаш не е толкова трудно за постигане, нали?

Без значение дали се определяте за уверени в себе си хора или не съвсем, ви представяме 5 неща, които са характерни и за най-уверените в себе си хора. Ако те се отнасят за вас вероятно сте по-уверени, отколкото си мислите!

Уверените хора се съмняват … в себе си

Съмнението е характерно за всички хора независимо дали смятат себе си за уверени в себе си или не. То не е непременно лошо качество. Съмнението е в основата на личностното израстване. Само хората, които приемат всичко за „чиста монета“, без да си задават въпроси, пропускат да разберат истината.

Уверените хора също допускат … грешки

Абсолютно всеки човек допуска грешки. Просто уверените хора не отделят твърде много време да мислят за тях и да се упрекват. Те много по-бързо избират позитивния подход и продължават напред. Без излишни сътресения и без да се обвиняват за нещо. Те са наясно, че няма човек, който не греши.

Уверените хора знаят … да празнуват

Хората, които вярват в доброто стечение на обстоятелствата просто очакват всяка малка победа като повод за празник и веселие. В този смисъл увереността е в тясна връзка със способността ни да се веселим и да празнуваме. Хората, които могат едното, обикновено се справят доста добре и с другото.

Уверените хора си поставят … реалистични цели

Когато си поставяме нереалистични цели рискуваме да се разочароваме, а уверените хора съзнателно искат да избегнат това. Те си поставят реалистични цели, т.е. лесно изпълними, за да може техния малък успех да затвърди самооценката им. А не обратното.

Уверените хора се обграждат с … подкрепящи хора

 Нещо много характерно за всички уверени в себе си хора е, че те се обграждат с хора, които подкрепят тяхната самооценка. Вместо да търпят негативни и критични приятели, които им напомнят, че „може би не са достатъчно добри“, те се обграждат с такива, които им казват, че са прекрасни такива, каквито са.

Избирайте умно средата си, важно е!