frida.bg
самоувереност

3 ефективни стратегии за убийствена самоувереност

Увереността в себе си съвсем не е качество, с което се раждаме. Напротив. Нашата самоувереност е нещо, върху което трябва съзнателно да работим и да надграждаме всеки ден.

Всички ние помним моменти, в които сме се чувствали мънички, незабележими и без самочувствие. Особено в тийнейджърска възраст. Това е напълно нормално.

Нашата самоувереност не е константна величина. Тя се променя. Понякога сме уверени, а друг път не съвсем.

Затова е важно да владеем техники, които работят за нас и моментално ни връщат увереността. Предлагаме ви няколко ефективни стратегии за самоувереност. Пробвайте ги!

Бъдете по-състрадателни към себе си

Приемете, че не сте идеални и в това няма нищо лошо. Перфекционистите са хората, които преживяват най-много съмнения в себе си. Те също така са хората с най-много страхове.

Вместо да се изтезавате с изисквания просто започнете да сте по-мили и състрадателни към себе си. Отбелязвайте си моментите, в които давате всичко от себе си и не забравяйте да отбелязвате малките си успехи и заслуги. Ако не вие кой?

Дръжте под око вътрешния критикар

Ако се поддавате на вътрешната си критика и й позволявате да ви казва какво сте и какво не сте – вероятно вашата самоувереност не е много висока. Осъзнайте, че всеки има вътрешен критикар, но не всеки го взима на сериозно. Ако сте израснали сред много критика вашият вътрешен критикар вероятно е много упорит.

Опитайте да казвате по нещо хубаво за себе си всеки път, когато в ума ви се появи критика. Така ще му покажете, че не се давате лесно и ще се защитите, което вече е знак на по-голяма увереност в себе си.

Награждавайте се за малките победи

Една много ефективна стратегия за по-голяма самоувереност е да се награждаваме за всеки успех. Независимо дали е голям или мъничък.

Така казвате на самите себе си, че оценявате усилията си и малките победи. Показвате, че можете да празнувате и да се наслаждавате на постигнатото.

Вместо да подценявате победите си опитайте да се наградите като направите нещо, което обичате. Кажете си: „Ти заслужаваш!“, „Ти си ценна!“, „Ти си значима!“, „Твоите усилия доведоха до победа!“. Кажете си: „Браво, моето момиче!“