frida.bg
криза

Как да се справим с емоциите си по време на житейска криза?

Всеки човек преминава през кризи в живота си. Голяма част се плашат от появата на подобен тип събитие. Опитват се да избягат от него. Да го отложат. Да се скрият. Само и само да стоят по-далеч от него. Всъщност криза означава промяна. Трансформация. Един начин на живот е на път да си отиде, друг начин на живот, вероятно много по-добър и удовлетворяващ е на път да дойде. Променяме се. Развиваме се.

Точно този процес често наричаме криза. Защо? Обикновено всеки от нас се привързва към старото статукво. Към удобството на познатото и комфорта. Никой от нас не иска да стане доброволно от мекия и удобен фотьойл на ежедневието и да се отправи към неизвестното.

Нашият живот обаче не цели да бъдем само и единствено в безметежната зона на комфорта, а цели собственото ни развитие. Затова идва кризата. Да ни извади от познатото русло. Да ни разтърси. Да ни отвори очите, за да можем да променим нещо и да станем по-осъзнати за себе си и за живота си.

Има нормални кризи, които следваш човешкия жизнен цикъл. Сред нормалните жизнени кризи са:
  • Раждането
  • Пубертетът
  • Отделянето от родителите
  • Женитбата
  • Раждането на първото дете
  • Излитането на децата от семейното гнездо
  • Пенсионирането и остаряването

Тези кризи няма как да избегнем. Те са част от житейския път на всеки от нас. Освен тези „нормални“ кризи има и такива, които се определят от обстоятелствата.

Развод, раздяла, поява на заболяване или промяна на работата. Всяка голяма промяна, през която преминаваме ни разтърсва из основи, за да промени живота ни, но най-вече – да ни направи по-мъдри, осъзнати, себе си.

Да останем стабилни, когато преминаваме през кризисен период, никак не е лесна задача. За целта имаме нужда от помощ отвън и няколко ефективни съвета за справяне, които доказано работят!

Приемете реалността

Приемете, че кризата е нормално състояние, през което преминава всеки човек. Кризата забавя нашето темпо или дори ни спира, както е при появата на болест, за да насочим цялата си енергия към себе си. Кой съм аз? Щастлив ли съм? Какво искам?

Това са важни въпроси, които често си задаваме в моменти на криза. Приемете, че сега за вас е време за поглед навътре. Време за притихване и вслушване, в това, което има да ви каже душата ви.

Погрижете се за себе си

Погрижете се за тялото си. То е вашата база, която ви позволява да преживявате живота. Дори да чувствате, че нямате енергия и мотивация станете от леглото и раздвижете тялото си. Не е нужно да правите нищо изтощително.

Просто се разходете на чист въздух. Направете няколко упражнения, за да раздвижите кръвообращението си. Отидете на йога или плуване. Колкото повече се движите толкова по-бързо ще преодолеете ситуацията.

Ако сте приковани на легло при здравословен проблем не спирайте да правите нещо с ръцете си – рисувайте, научете се да плетете или да изработвате нещо. Важно е да не спирате творческия си устрем и движението – то е наше право и дар независимо от житейските обстоятелства.

Изразете емоциите си

Движението с тялото и ръцете помага в голяма степен да изразим огромното количество емоции, което се появява у нас по време на кризисен период. Но това не е достатъчно. Важно е да разбираме емоциите си, да ги приемаме и освобождаваме.

Ако няма осъзнатост по отношение на емоционалните ни преживявания по време на криза има вероятност емоциите да се потиснат дълбоко и да се превърнат в емоционални блокажи, които ще ни спират да вървим напред и да се развиваме.

За да изразите емоциите си, но качествено, си позволете да плачете и крещите, но и да се смеете. Вижте едната емоционална гама – тъгата и гнева, но и другата – щастието да сме живи и да живеем живота си по най-добрия начин, на който сме способни в момента!

Потърсете помощ

Когато преживяваме тежък период в живота си първата ни реакция е да се затворим в себе си като в черупка и просто да чакаме бурята да отмине. Не правете това. Потърсете помощ и подкрепа. Имаме нужда от другите хора около нас. Те ни дават рамо и стабилност, когато ни липсва такава отвътре.

Те ни дават и надежда, че всичко ще бъде наред, дори и самите ние да не можем да видим този щастлив край в бъдеще време го виждаме благодарение на хората около нас. Ако смятате, че това не е достатъчно за вас потърсете помощ от психолог или психотерапевт.

Има редица ефективни интервенции и техники, които ще ви помогнат да постигнете по-голяма яснота за себе си, но най-вече – да излезете от кризата с по-голяма мъдрост и знания за себе си.