frida.bg
детокс

Детокс за ума: как да се освободим от менталния шум?

Често чуваме колко важно е да правим хранителен детокс, за да се освободим от токсините и да дадем почивка на телата си. Не толкова често говорим за важността да правим редовен детокс на нашия ум. Негативните мисли, напрежението, страховете и  преумората са също толкова токсични и трябва редовно да се освобождаваме от тях, за да поддържаме своя вътрешен баланс, центрираност и виталност.

Тялото и умът са взаимосвързани. Те непрекъснато обменят информация. Токсините в тялото могат да предизвикат неприятни симптоми като ниско самочувствие, хронична умора, подуване на стомаха, акне и лош дъх. Токсичните мисли създават на свой ред негативен емоционален фон, тялото се „задръства“ от прекомерно отделяне на хормоните на стреса и започва да страда.

Спрете и просто наблюдавайте

10 Ways to Connect to the Present Moment Without a Meditation Cushion

Медитативното състояние никак не е лесно за постигане, просто защото съвременните хора са твърде затрупани с мисли и ментално напрежение. Всъщност вместо сложни медитативни практики можем да практикуваме нещо много простичко, лесно и ефективни – просто спрете.

Когато усетите, че имате нужда от ментален рестарт намерете тихо кътче, поставете хронометър и 15 минути просто не правете нищо. Присъствайте в тялото си. Осъзнайте усещанията в него. Каквито и да са те, приемете ги. Осъзнайте дъха си. Бавен или бърз, хаотичен или в ритъм. Осъзнайте къде точно се намирате в живота си и своето развитие. Присъствайте. Усмихнете се. Позволете си да бъдете.

Движете се с намерение

The 7 Spiritual Laws of Yoga

Много често когато говорим за освобождаване от стреса започваме да говорим за така популярната напоследък йога. Йогата наистина става все по-популярна, защото помага на практикуващите я да освобождават телата си от негативните емоции и напрежение по един много красив и елегантен начин. Важно е намерението – всяко движение, което правим с намерението да се освободим от менталния и емоционален шум – е ефективно, целебно, възобновяващо.

Повече време в тишина и сред природата

6 Important Lessons From the Ashram

Най-ефективната пречистваща ума практика е повече от лесна за изпълнение. Изключете звука. Оставете телефона си вкъщи. Никой няма да пострада ако си дадем един ден без технологии. Отидете на тихо място сред природата. Тишината, природните звуци, чистия въздух, липсата на цивилизация са създаден от природата механизъм за освобождаване от напрежението и стреса. Свалете обувките си и се разходете. В мълчание. Със себе си и със света!