frida.bg

Как да прекратим спор с половинката си по правилния начин?

Дори в най-здравата връзка можем да изпитаме моменти на несигурност, предизвикани от различията между нас самите и човека, когото сме избрали за свой партньор. Дребните разпри в битовото отношение са неизбежни, но понякога малък спор може да генерира по-голям проблем в отношенията. И най-хармоничната двойка не е защитена от кавги, като последните дори могат да бъдат нещо здравословно, ако бъдат овладени правилно.  Как да прекратим спор с половинката си по правилния начин?

Когато сте по средата на разгорещен спор с партньора си, последното нещо, което вероятно искате да направите, е да го прегърнете. Но според ново проучване, публикувано в списание „PLOS One, една обикновена прегръдка може да се окаже ключа за прекратяването на конфликт по здравословен начин.

Прегръдката е начин да прекратите спора си с любимия си човек, при който и двамата да останете удовлетворени от развръзката

Изследователи са интервюирали 404 зрели възрастни всяка вечер в продължение на 14 последователни дни относно връзките им и конфликтните ситуации, в които се оказват. Въпросите са били свързани със социалните активности, в който двойките участват, ежедневните им навици и интензивността на негативните емоции по време на конфликтните ситуации.

Когато участниците трябва да разрешат спор с половинката си, но получават прегръдка, те съобщават за по-ниски отрицателни емоции в сравнение с дните, когато при разногласието не са били прегърнати. Този извод подкрепя данните независимо от възрастта, пола, расата, образованието или социалния статус на участниците.

Прегръдките могат да бъдат обикновен, но все пак ефективен метод за овладяването на полемиките, които настъпват  в една връзка

Според авторите на проучването положителният ефект, който една прегръдка може да има при решаването на конфликт, е огромен. Този съвсем обикновен жест на близост и подкрепа ни помага да се справяме с трудностите, които съпътстват отношенията ни. Затова следващия път, когато се спорите с любимия си човек, може би е добре да помислите за прекратяване на разговора с необходимата прегръдка. Това изглежда сякаш може да им изключително положително влияние върху отношенията ви.