frida.bg

Четири признака за емоционална злоупотреба във връзката ви

Дори да възприемате себе си като сравнително рационален човек, когато става дума за романтични отношения, никой от нас не е застрахован от заблуждения. Ако сте в дългогодишна връзка, но имате повтарящото се усещане, че нещо не е наред, може би трябва да се замислите над тази интуиция.

„Ако вашият партньор е твърде очарователен, обвинява ви за всички нередности и преобръща светоусещането ви до степента, в която поставяте здравия си разум под въпрос – обърнете се и бягайте ”, твърди семейният психотерапевт Фран Уолфиш.

Усещането за емоционална злоупотреба в една връзка не винаги е лесно да се забележи, и може да се появи в първоначалната си форма на ласкателство

Може би този човек ви е обсипал с внимание през първите седмици от вашите срещи само за да изчезне и да се появи отново без реална причина. Или е влязъл в ролята на чаровника, който обещава светло бъдеще с възвишени фрази, но впоследствие разбирате, че сте се озовали в „Светлина от газова лампа” на Ингрид Бергман.

Казано по друг начин, човекът до вас бързо е преминал „позволените нива” на манипулация. Първото нещо, което трябва да направите, щом усетите подобна злоупотреба от страна на половинката си, е да приемете фактите, твърди Уолфиш. „Дори най-квалифицираният и опитен психолог или психиатър може да пропусне знаците, които подсказват, че пред него стои формиран емоционален насилник”, коментира тя.

За какво да внимавате?

Прекомерен чар и предразполагащо отношение

„Това е начинът, по който емоционалният насилник печели доверието ви, за да може после да се възползва от него”, отбелязва Уолфиш. Всеки иска да покаже най-доброто от себе си пред любимия човек. Затова е трудно да направим разликата в първоначалните етапи на отношенията.

Отказ от комуникация

Третирането с мълчание ви държи в напрежение за това какво сте направили погрешно. Изпитвате несигурност относно бъдещето развитие на ситуацията и се страхувате, че може да бъдете изоставени.

Очаква да прочетете мислите му/й

Емоционалният насилник се държи недоволно и/или грубо до момента, в който партньорът му познае какво точно иска. Това контролиращо поведение предизвиква чувство за провал в другия човек, когато не е успял да отгатне правилно.

Постоянна критика

Нормално е да има неща, които не харесваме в човека до себе си. Но постоянното критикуване и заставянето за промяна свидетелстват за емоционална нестабилност и манипулативност.

Ако усетите, че половинката ви се опитва „да ви формира по свой образ и подобие” и ви отблъсква, когато нормалното ви поведение не отговаря на предпочитанията й, внимавайте. Възможно е отношенията ви да са достигнали степен на токсичност, която не си струва да понесете.