frida.bg
оптимистите

5 любопитни факта, които трябва да знаете за оптимистите

Да бъдем оптимисти съвсем не означава да си затваряме очите за негативните неща в живота. Това е отричане на реалността, което няма как да ни направи пълноценни и щастливи.

Оптимизмът е начин на живот, който решаваме да имаме или не. Той е свързан по-скоро с това как избираме да интерпретираме нещата около нас и самите себе си.

Може би няма да е изненада ако ви кажем, че хората, които имат оптимистична нагласа за живота са далеч по-щастливи от песимистите. Но има още някои ползи от това да бъдеш оптимист, някои от които са доста изненадващи…

Оптимистите живеят по-дълго

Редица проучвания доказват, че оптимистичната нагласа към нещата от живота води до по-добро здраве и по-дълга продължителност на живота. Оптимистите живеят от осем до 10 години повече от песимистите, а още по-хубавото е, че вероятността да изживеят тази декада в добро здраве също е много висока!

Оптимистите по-бързо оздравяват

Факт е, че хората с оптимистична нагласа към живота по-леко прекарват настинките и оздравяват много по-бързо дори след хирургическа интервенция. Оптимистите смятат, че всичко ще се оправи бързо и това много често се случва точно така.

Оптимистите имат по-добър любовен живот

Оптимистите имат не само по-добро здраве и продължителност на живота, но и по-успешни и удовлетворителни връзки. Психолозите вярват, че за да бъде една връзка успешна поне единия от партньорите трябва да е оптимист. Оптимистът има навика да идеализира връзката и любимия, да обръща внимание на хубавото и бързо да забравя лошото.

Оптимистите са по-успешни

Още един доказан от науката факт, оптимистите са по-успешни в работата си, по-харизматични и печелят по-добре от песимистите. Това не е учудващо. Оптимистите виждат възможности и добри резултати навсякъде, а това им помага лесно да постигат целите си.

Оптимистите бързо преодоляват трудностите

Няма значение дали става дума за раздяла с любим човек или смяна на града – оптимистите се адаптират по-бързо от песимистите и преодоляват предизвикателствата далеч по-лесно. Да, защото вярват, че могат и всичко ще бъде наред!