frida.bg
Юни 2019

Юни 2019: Месецът на най-дългите дни и най-ярките нощи

През Юни 2019 най-големите планети и най-ярките съзвездия в Слънчевата система ще ни подарят страхотно звездно шоу с ярки и бляскави изяви, озаряващи юнските ни дни и нощи. Астрологически, Юни ще бъде много силен месец с изключителен потенциал и възможности, който едновременно ще ни изпълва с положителна енергия и ще ни подготвя за изпитанията на Юли, с неговите предстоящи затъмнения. Но дори и да не вярвате в астрологичните влияния, месец Юни ще ви омагьоса с множество астрономически явления, с които Космосът майсторски ще аранжира нощното небе на Земята.

Юни 2019

През месец Юни денят постепенно ще достига своя пик за годината, дарявайки ни с все повече и повече животворна слънчева енергия и светлина… И така до 21 Юни, когато ще постигне екстремална продължителност и ще отбележи своеобразна точка на енергийна кулминация, ведно с магическия момент на лятното слънцестоене.

Астрономическото лято ще настъпи в най-дългия ден от годината, който ще трае 15 часа и 20 минути. На 21 Юни ще се радваме на светлината и Слънцето цели 6 часа повече в сравнение с най-късия ден, който ни очаква чак на 22 Декември.

Още една причина да бъдем щастливи и доволни от живота с неговите малки, незабележими на пръв поглед радости в оптималната точка на времето и пространството, наречена Тук-и-Сега!

Юни 2019

Най-дългият ден в годината ще ни обгърне с мистична енергетика, както и целият месец Юни, през който от (все още) Зелената ни планета Земя ще можем да наблюдаваме други ярки планетарни сияния и космически красоти!

Месец Юни ще бъде белязан от дълги дни и магически нощи, през които най-големите планети и най-красивите съзвездия на Слънчевата система ще разиграят за нас грандиозно междузвездно шоу.

Най-големите планети в нашата Слънчева система – щастливецът Юпитер и тежкият Сатурн – ще бъдат ярки и видими на юнското нощно небе още от началото на месеца.

Юпитер, който в момента се намира в съзвездие Змиеносец и Сатурн, понастоящем в Стрелец, ще могат да бъдат наблюдавани от нашите географски ширини ниско над югоизточния хоризонт след полунощ. Техният изгрев ще подранява все повече и планетите ще стават все по-ярки и видими.

Юни 2019

Учените от NASA, както и техните български колеги от Катедрата по Астрономия в Софийския Университет, ни съветват да се въоръжим с бинокли, особено на 10 Юни, когато Юпитер ще навлезе в своята годишна точка на противостоене.

Юпитеровият момент на опозиция, в който планетата е най-ярка и видима от Земята, се случва веднъж годишно, когато планетата ни застава между Юпитер и Слънцето. Тогава трите планети се подреждат в права линия, а газовият гигант става видим и с просто око.

С помощта на бинокъл или малък телескоп ще можем да наблюдаваме планетата в целия й многоцветен блясък, заедно с нейните най-големи четири Галилееви Луни и облачната атмосфера, която я обгръща. Ако разполагате с малко по-голям телескоп в задния си двор, ще можете да се насладите и на Голямото червено петно на гигантът Юпитер!

Юни 2019

На 15 и 16 Юни, заедно с Луната и Антарес – една от ярките звезди на съзвездие Скорпион, Юпитер ще образува красив и ярко видим в ясното нощно небе триъгълник.

Тази небесна троица ще предшества пълнолунието на 17 Юни, наричано от северноамериканските индианци Розова Луна. Така силната енергия на пълната Луна в знак Стрелец през този период ще бъде подсилена от редките визуални ефекти, с които ще бъде украсено нощното ни юнско небе.

На 18 Юни по залез Слънце ще можем да наблюдаваме планетите Марс и Меркурий в съединение, на около 13’ една от друга в съзвездие Близнаци. Меркурий ще бъде разположен малко над Марс, ниско над северозападния български хоризонт.

На 24 Юни Меркурий ще бъде в максимална елонгация източно от Слънцето. След тази дата залезът на планетата ще бъде малко след слънчевия, а небесното й тяло все по-трудно видимо от наша перспектива.

Юни 2019

От 23 Юни до 2 Юли небето над нас ще бъде обсипано от метеоритния поток Боотиди, който ще бъде най-активен през нощта на 27 срещу 28 Юни около 1ч. българско време. Метеорите на Боотиди са червеникави на цвят и сравнително бавни, което ги прави идеален обект за астро-фотографиране в периода на техния пик.

В нощите на още безлунното небе от началото на Юни, както и в периода докато Луната е все още с формата на тънък сърп, а сиянието й не толкова интензивно, можем да се насладим на Млечния път и най-ярките му части около съзвездията Скорпион, Стрелец и Щит в югоизточната част на хоризонта.

Красиви мигове на всички мечтатели и звездобройци с нощното небе и дългите дни на месец Юни! И не забравяйте, че магията на звездите работи най-силно сред природата и далеч от светлините на града!