frida.bg
негативни

5 негативни емоции, които пречат на кариерното ни развитие

Емоциите и работата са две несъвместими понятия. Работният процес изисква от нас спокойствие, разсъдливост, концентрация, логичност, последователност. Нашите негативни емоции често ни карат да „излизаме от кожата си“ и да казваме и правим неща, за които по-късно съжаляваме.

Колкото и да се опитваме да потиснем емоциите си на работното място обаче това не винаги е работеща стратегия. Защо? Колкото повече потискаме толкова повече напрежение задържаме в себе си, а това напрежение може да ескалира в най-неподходящия момент.

Няма смисъл да ви разясняваме колко точно емоционалните кризи пречат на кариерното ни развитие, нали? Никой не би се доверил на човек, който е подвластен на емоциите си. Емоциите ни правят променливи, непостоянни, разсеяни, избухливи или тревожни, а това несъмнено се отразява на професионалния ни имидж.

Емоциите и работния процес

C.

Когато познавате слабото си място е далеч по-лесно да го овладеете. Представяме ви 5-те най-често срещани негативни емоционални състояния, които пречат на кариерното ни развитие. Но не само. Даваме ви бързи съвети за справяне в моментите, в които имаме нужда от „емоционална бърза помощ“. Да започваме!

Страх

take me somewhere nice...

Страх от провал. Страх от промяна. Страх от загуби. Страховете са характерни за всеки човек и е важно да познаваме своите собствени. Те могат да ни попречат изключително много в кариерата, защото ще ни спъват всеки път, когато сме на крачка от успеха. Да не забравяме, че много хора се страхуват от успеха, защото той ще ги извади от комфортната зона, с която са свикнали.

Съмнения

Karina

Съмненията в себе си собствените способности са голям препъни камък в света на кариерата. Обикновено чуваме в себе си едно тихо гласче, което винаги оспорва способностите ни, идеите ни, заслугите и успехите ни. Съмненията също така могат да идват от наш колега, приятел или член на семейството. Понякога в опитите си да ни помогнат нашите близки карат да се съмняваме в себе си. Време да започнем да отстояваме себе си както пред гласчето на съмнението вътре в нас, така и във външния свят.

Вина

+

Има хора, които винаги казват „да“, защото се чувстват виновни ако отстоят позицията си и кажат „не“. Някак тези хора подценяват себе си и сами окачват табелка на врата си – „жертва“. Какво се получава на практика?

Те често се заемат да вършат работата на колегите си, нагърбват се с много отговорности и в крайна сметка се изтощават и се чувстват зле. Обикновено нямаме вътрешната сила да кажем „не“ просто защото не сме практикували това умение достатъчно. Никога не е късно да започнем, нали?

Гняв

Beautiful Blonde Woman Model

Гневът може да бъде много опасна емоция на работното място. Когато сме гневни често казваме и правим неща, за които съжаляваме горчиво след това. Ако това е вашето водещо негативно състояние е важно да разберете, че гневът често прикрива в себе си незадоволена потребност.

Коя е вашата нужда, която отново и отново остава незадоволена. Може да имате нужда от уважение от работодателя ви, признание за заслугите ви или по-малко работно време. Разберете коя е вашата скрита нужда, която стои под гнева. Дори само това ще ви направи много по-спокойни. Просто вече няма тригер, който да активира гнева ви.

Тревожност

Ulyana on the expedition

Тревожността е едно от най-сложните негативни емоционални състояния, защото е твърде, как да кажем, неопределена. Можем да опишем тревожността като дискомфорт и напрежение в моменти, в които трябва да започнем нещо ново, да изкажем позицията си или да защитим идеята си.

Ако не можете да назовете емоцията си, напрегнати сте и не знаете защо – вероятно изпитвате тревожност. Ако сте тревожни вероятно усещате това фоново напрежение непрекъснато – когато сте на работа, вкъщи, на среща с приятелите си.

Как да се справим с емоциите си?

068

Първото нещо, което трябва да направим е да наблюдаваме водещата си емоция и да й дадем име. Много често хората са склонни да изпитват една или две негативни емоционални състояния по време на работа. Наблюдавайте се, за да разберете коя е вашата.

Ако изпитвате негативни емоционални състояния по време на рабита вероятно има нещо в живота ви, което държи душата ви в клетка. Това може да е незадоволителен личен живот, защото нямате време за него. Могат да са неразрешени проблеми с родителите, които се отразяват на водещия ви емоционален фон. Може и да скрита вътрешна съпротива към това, с което се занимавате.

Причините могат да са много. За да се справите с негативната си емоция е изключително важно да разберете какво я предизвиква. Какво се крие зад нея? Потребност? Желание? Липса на увереност? Съмнения в себе си? Разберете какво можете да направите, за да се погрижите за себе си. Да поискате намалено работно време или да се погрижите за взаимоотношенията си?

Факт е, че проблемите в личния живот неминуемо се отразяват на емоционалния ни фон по време на работа. Най-вече, защото сме хора и е нормално да имаме емоции и чувства. Важно е обаче да не оставяме нещата на случайността, а да повишим своята емоционална интелигентност. Консултация с психолог или кариерен коуч също така може да помогне много.