frida.bg
вода

Защо пиенето на студена вода вреди на храносмилането ни?

Повечето от нас не сядат да се хранят без чаша вода, и то студена! Нямаме нищо против пиенето на вода, напротив. Тя е изключително важна за добрата хидратация и оптималното функциониране на органите и системите ни.

Пиенето на студената вода по време на хранене обаче нарушава две основни правила на доброто храносмилане, според аюрведа, които ще разгледаме в малко по-голяма дълбочина в тази статия.

Когато пием вода по време на хранене разреждаме стомашните сокове

dihydrogen monoxide

Пиенето на вода по време на хранене освен това води до разреждане на  стомашните киселини, чиято цел е да подпомогнат процесите на храносмилането и разграждането на хранителните елементи.

Когато пием вода по време на хранене ние разреждаме стомашните сокове и забавяме храносмилането. Освен това, когато пием вода по време на хранене това води до слаба абсорбация на хранителни елементи от храната, което може да доведе до липса на витамини и анемия.

Студената вода по време на хранене намалява телесната температура

Cold Water

Според аюрведа, древната индийска медицина, водата, която пием трябва да бъде с температурата на нашето тяло, или между 36-37 градуса. Когато водата е по-студена от температурата на нашето тяло тя драстично намалява телесната ни температура.

Това на свой ред предизвиква стрес реакция в организма ни, който, за да функционира нормално, мобилизира наличната си енергия за възстановяване на предишната термогенеза.

По този начин енергията на тялото отива към режим „затопляне“, вместо към режим „храносмилане“. Това води до затрудняване на храносмилането и стомашни проблеми.

Какво можем да направим, за да ускорим храносмилането си?

Tea

Според аюрведа, по време на хранене не трябва да пием вода и напитки – без значение дали са топли и студени. Какво можем да направим, за да подобрим харносмилането си?

Можем да затоплим тялото си с малка чаша топъл чай преди хранене. Температурата на чая трябва да само няколко градуса по-висока от телесната ни температура. Той ще утоли жажадата ни, ще загрее стомаха и ще ни осигури по-добро храносмилане.