frida.bg
връзката

Как да разберем, че връзката ни клони към своя край?

Как да разберем, че връзката ни клони към своя край? Да, това често е нещо, което не искаме да приемем, отричаме и се правим, че не съществува. До последно. Защо? Просто е. Вложили сме толкова много време, усилия, старание, любов и вяра в тези отношения. Не е лесно да приемем факта, че сме влагали в губеща инвестиция, нали?

Убеждаваме себе си, че просто трябва да сме търпеливи и един ден всичко ще стане „както преди“. Опитваме да поправим нещата, да променим нещо в себе си, да се наместим в отношенията като в несъразмерен ботуш. Но не става. Убива ни. Боли. Но не се отказваме и опитваме пак. И пак. И пак. Докато осъзнаем, че сме крайно уморени и нямаме сили за абсолютно нищо.

Това е често срещан капан

Не искаме да се окажем „губещи“ в любовта. Не искаме да затворим и последната страница на нещо, в което сме вярвали и влагали толкова много от себе си. Не искаме да признаем поражението си. И в нежеланието си да осъзнаем реалността такава, каквато е продължаваме да губим. Ден след ден. Губим вяра, губим смисъл, губим парченца от себе си.

Нито една любов не е загуба на време. Нито една връзка не е напразна. Всяка една от тях ни дава емоции, преживявания, но най-вече – уроци, които трябва да сверяваме с вътрешния ни часовник. бавно, но сигурно осъзнаваме, че целта на съществуването ни не е в познатото ни от приказките „и заживели щастливо“, напротив.

Целта е да научим какво е любов и какво не е. Целта е да поправим грешките си. Да израснем. Да се научим кога да оставаме, както и кога да си тръгнем. Точно затова искаме да ви представим няколко ясни сигнала, които не трябва да пренебрегваме във връзката си. Ако тя е започнала да си „отива“ от нас, вероятно ще забележим, че преживяваме следните неща.

Липса на доверие

Доверието е жизненоважна съставка за всяка връзка или взаимоотношение. Без доверие на връзката липсва основа и тя се разклаюа от всеки полъх на вятъра. Или на живота.

Когато не вярваме в другия това може да е по-две причини. Той ни е показал с действията си, че не може да му се има доверие. Да, в случая наистина трябва да се замислим дали другия има желание да „поправи“ и върне доверието ви.

Във втория случай, носите стари рани от предишни взаимоотношения, в които са ви предали, и привнасяте недоверието си в сегашните си отношения. Това е сериозен риск за връзката ви, тъй като недоверието е причина за провала на комуникацията, свързването и интимността.

Ако вие не можете да осъзнаете вътрешния ви проблем с доверието или партньорът ви няма намерение да се поправи връзката ви е поставена в сериозен риск от естествената ерозия, която идва с конфликтите и несигурността.

Отегчение

Отегчението е следващият сериозен рисков фактор, който предполага разпада на връзката. Имайте предвид, че отегчението не е скука. Отегчени сме, когато не вярваме, че може да ни бъде забавно, интересно, хубаво отново. Отегчени сме, когато липсва енергия във връзката ни. Когато няма смях и забавление, а само навици.

Отегчени сме, когато вече не копнеем да бъдем заедно с партньора ни, защото … той е все един и същ. Няма нищо ново. Защо това е така? Просто е. Спрели сме да се развиваме. Останали сме на едно стъпало от много дълго време. Скучно ни е, но до крайност.

Спрели сме да развиваме себе си. Спрели сме да развиваме и връзката си, т.е. не учим уроците си в нея. Зациклили сме на едно място. Нима е учудващо, че сме отегчени? Най-лошото на отегчението, когато връзката е започнала да си отива е, че сме отегчени дори да променим нещо, дори да я напуснем.

Цинизъм

Цинизмът идва, когато твърде дълго сме стояли в една връзка, която отдавна е изгубена. наричаме „връзка“ взаимоотношения, в които има топла сърдечна нишка на свързаност.

Всички двойки се провалят във връзките си. Важното тук е да се научим да поправяме счупеното. Да можем да лепим сърца. Както своето, така и на другия.

Ако обаче твърде дълго сме се проваляли, без да поправяме болката и разочарованието си, на сцената се появява цинизма. Ставаме цинични един към друг и точно това е знакът, че връзката е приключила. Не днес. Отдавна. Просто не сме искали да го видим до сега.

Цинизмът е свързан с почти злостни коментари за другия, подигравателни забележки и обиди. Да, вече няма любов в отношенията ни и е време да осъзнаем това, вместо да се нараняваме един друг в опита си да избегнем реалността.

Не отвръщайте поглед и не се правете, че това не се е отнасяло и за вас някога. Човешко е да искаме всичко ще се подреди от само себе си. В безсилието си често оставяме нещата да се случват „на магия“ и без наше участие.

Най-често това не се случва както ни се иска. Връзката ни се сгромолясва като планина от надежди. Когато любовта е започнала да си „отива“ – вижте я, приемете я и я пуснете да се върне обратно в ръцете на божествения източник…

Автор: Екатерина Кьосева