frida.bg
щастливи

Защо пътуванията ни правят по-щастливи, а не материалните неща?

Забелязали ли сте, че хората пазаруват най-много в дните, след като получат заплатата си? Защо това е така? Материалните неща наистина ни правят щастливи, но само временно. Само няколко дни по-късно вече искаме да направим нова онлайн поръчка. Да си купим още нещо от любимия ни магазин. Само и само ентусиазмът от пазаруването да продължи още малко…

Пазаруване или билет за … някъде?

21/365 Part II

В момента, в който се приберем вкъщи с лъскавите торби, пълни с покупки, осъзнаваме, че нивото на доволство вече е намаляло драстично, а дори не сме сигурни, че имаме нужда от всички тези материални неща?!

Това е цикълът на пристрастяването към пазаруването. Пристрастяване, което прилича на всички останали пристрастявания. Нещо отвън опитва да замени стремежа ни към нови преживявания и емоции, които по естествен начин ни дават пътуванията.

Според ново изследване, проведено от психолога Томас Гилович и Университета Корнел, САЩ, хората изпитват същото усещане за щастие и пълнота, когато пазаруват и когато пътуват.

Разликата е в това, че щастието от пазаруването е много краткотрайно и избледнява много бързо, докато щастието от пътуванията ще ни топли преди, по време на и след пътуването. Спомените за преживяванията ще стимулират в нас хормоните на щастието всеки път, когато ги върнем в съзнанието си. Съответно – те ни правят щастливи много повече.

Пътуванията ни дават дълготрайно щастие

I’ll wait. #hawaii #maui #fuji #fujifilm #reddress #wait #romance #love #beauty #travel #women #pretty

Пътуванията също така ни дават знания за други култури, места и хора, което води до усещане за вътрешно обогатяване и пълнота. Временното откъсване от ежедневието ни карат също така да се съпоставим с друг начин на живот, да придобием по-добра представа за себе си, както и да оценим живота си такъв, какъвто е.

Неслучайно, където и да отидем – на най-красивото или най-грозното място на света, много бързо започваме да копнеем да се върнем в уюта и комфорта на своя дом. Там са нашите спомени, нашите връзки и близки хора, нашия съкровен свят. Там са нещата, които ни правят щастливи.

Пътуванията към непознати места са като врати. През тях опознаваме света и трупаме нови преживявания. Но през тях винаги можем да намерим пътя за дома – обогатени с емоции, спомени, снимки и един солиден капитал щастие!

Автор: Екатерина Кьосева