frida.bg
просо

Просо за здраве: 5 изумителни причини да хапваме просо

Повечето хора дори не са чували за просо и дори не подозират за изумителните ползи за здравето ни от консумацията му. Просото, заедно с ориза, е една от най-консумираните храни в Индия, Китай, Египет и Африка. За разлика от него обаче просото е далеч по-здравословната опция. Тези малки зрънца, които много наподобяват киноа, нямат никакъв глутен и са цяла  съкровищница от витамини и минерали.

Макар да прилича на зърнена храна, просото е семе, богато на редица безценни за здравето ни микроелементи, сред които:
  • Магнезий
  • Калций
  • Манган
  • Триптофан
  • Фосфор
  • Витамин В
  • Фибри
  • Антиоксиданти
Защо да включим просто в диетата си?

Millet

Има различни видове просо, всеки от които ни дава своите уникални микро и макроелементи. Например, просото от сорт „sama“ и „bajra“ ни дават високо съдържание на мазнини, докато сорт „ragi“ има по-ниско съдържание на мазнини. Какво още трябва да знаем за просото? Защо трябва да го добавим в диетата си?

За здрави кости и възстановяване на мускулите

Нашето тяло не може да произвежда калций и затова е важно да си го набавяме заедно с храната. Просото е една от храните с най-високо съдържание на калций, особено сорта „ragi“. Просото съдържа и магнезий, който ни помага да намалим риска от развитие на остеопороза. Той също така подпомага възстановяването на мускулите след физическа активност.

За добро храносмилане

Много често храносмилателните проблеми са знак, че не приемаме достатъчно фибри в диетата си. Просото съдържа богато количество фибри, както усвоими, така и неусвоими. То засилва храносмилателните процеси и ни помага да се справим с констипацията.

Действа като пробиотик

Според нови изследвания, просото действа като пробиотик и подобрява състоянието на чревната ни микрофлора. Освен това, просото не съдържа глутен, съответно не „подхранва“ размножаването на патогенните гъбички „кандида“.

Богат на антиоксиданти

Всички видове просо са богати на антиоксиданти, които неутрализират вредното въздействие на свободните радикали и ни предпазват от редица здравословни проблеми. Освен това, просото стимулира имунната система и подпомага организма ни да се справи сам с инфекции и вируси.

Подобрява настроението

Просото ни дава едно богато количество магнезий, който се грижи за баланса в нервната ни система. Според нови изследвания обаче, просото ни осигурява и доза серотонин – хормон на щастието, който успокоява нервната система и се грижи за доброто ни настроение.