frida.bg
мързелът

Мързелът, и как спешно да повишим продуктивността си?

Мързелът е особено нещо. Помним го още от ученическите години, когато „страшно“ ни мързеше да си учим уроците. Родителите ни казваха, че сме мързеливи и трябва да се „стегнем“, за да имаме успех в живота.

Да си призная, има логика в тези „сухарски“ родителски изказвания. Мързелът е „навик“, който намалява нашата продуктивност и ни пречи да постигнем успех в работата си, защото намалява нашата продуктивност.

Просто не сме мотивирани. А кой трябва да ни мотовира? Естествено отговорът е повече от ясен – НИЕ САМИТЕ!

Как да неутрализираме мързела, за да бъдем „в час“ с всичко, което се случва около нас? Е, предлагаме ви няколко работещи стратегии, изпитани от личен опит. Да започваме!

Мислете позитивно

Ще взема пример отново от ученическия живот – предстоящето контролно никак не успяваше да ни мотивира да си прочетем уроците десет пъти на глас, нали? Просто защото свързвахме контролните с нещо неприятно, досадно, отегчително. Да, когато очакваме нещо отегчително мързелът ни е в кърпа вързан. Но не и когато започнем да мислим позитивно. Ако очакваме позитивен резултат, това ще ни помогне да се мотивираме и задействаме. Точно така, да свършим нещо!

Организирайте деня си

Липсата на организация намалява нашата продуктивност просто, защото не знаем откъде да започнем. Всичко в нашия ден и ум е пълен хаос, пред който ние просто блокираме и се отказваме. Ако вашият мързел се дължи на липсата на достатъчно добра организация просто започнете да планувате деня си – една задача след друга. Лесно е – като детска игра!

Предизвикайте себе си

Всички ние имаме крайни срокове, които трябва да спазваме. Какво да правим със стария познайник – мързелът – който дяволски ни пречи да сме продуктивни? Е, предизвикайте себе си! Кажете си – „Не можеш да го направиш до 14:00ч. следобяд!“ Хмм, а дали? Играйте си със себе си и превърнете задачите си в ребус, който редите с удоволствие. Една след друга, а след като ги свършите можете доволно да се изтегнете на дивана в напълно заслужена мързелива почивка!