frida.bg
удовлетворение

Кариерно удовлетворение: какво трябва да знаем?

Защо кариерното удовлетворение е толкова важно? Нека си зададем следните въпроси. Доволни ли сте от средата, в която работите? Отношението? Заплащането? Колегите си?

Факторите, които определят нашата кариерна удовлетвореност са много. Какво е важно точно за вас? Какво ви е приоритет? Може би това е отношението на работодателя? Или приятните разговори с колегите ви? Кое е онова нещо, което ви кара да отивате с усмивка на работа?

Представяме ви няколко любопитни факти за т.н. „кариерна удовлетвореност“, които трябва да знаете, за да се чувствате добре както в офиса, така и извън него.

Разберете какво е важно точно за вас

В различните етапи от живота ни приоритетите ни са различни. В началото на кариерата ни е достатъчно да получаваме окуражаващо заплащане. По-късно парите спират да имат решаваща мотивираща роля. Започваме да искаме нещо повече – може би спокойна работна среда, дружелюбни колеги или не толкова взискателен шеф. Какво е това, което е важно за вас в този момент от живота ви – това е ключово за вашата кариерна удовлетвореност.

Да, парите не са водещи

Когато става дума за удовлетвореност парите нямат решаваща роля. По-скоро тук значение има личното щастие, спокойствието, удобството и ценностите. Ако работата ви нарушава вашето спокойствие или не резонира на ценностната ви система безспорно това ще се отразява на настроението и живота ви.

Перфекционизмът е опасен

Ако вашият супервайзор постоянно наблюдава всяко ваше движение това безспорно ще се отрази негативно на начина, по който се чувствате. Същото е, когато сте супер критични към себе си. Като цяло перфекционизмът и т.н. микромениджмънт води до намаляване на мотивацията и удовлетвореността от работния процес.

Както и проявите на неуважение

Проявите на неуважение както от началниците, така и от колегите води до намаляване на качеството на работата, както и до намаляване на удовлетвореността от нея. Няма значение какви други придобивки ни осигурява заеманата длъжност, неуважението е изключително опасно в дългосрочен аспект не само за кариерното ни развитие, но най-вече – за нашата емоционалната и психическа стабилност.

Конструктивната критика е наистина градивна

Служители, които не получават обратна връзка за работата си – нито позитивна, нито негативна, се чувстват много по-неудовлетворени от служителите, които получават такава. Лиспата на обратна връзка често се тълкува от хората като лиспа на интерес, което намалява техния сосбтвен интерес към задачите.

От друга страна, конструктивната критика е в основата на развитието, високото ниво на мотивация и успешната комуникация между служителите и различноите звена в една оргазнизация.

Защо е толкова важно да сме удовлетворени на работното ни място?

Прекарваме по-голямата част от деня си на работа. Затова е важно да се чувстваме добре и удовлетворени. В противен случай, и както с всяка нездравословна връзка, работата ще започне да ни изчерпва и разболява. Освен това, кариерната удовлетвореност повишава самооценката ни и ни дава усещането, за принадлежност, както и че сме на правилното място в живота си. Важно е да я имаме!