frida.bg

Борислава Донкова от „Peter James bespoke tailored”: Мъжката мода не е пренебрегвана за сметка на дамската

Frida.bg им удоволствието да представи марката „Peter James bespoke tailored” и изключително качествените ѝ дрехи и модели. Нашият екип разговоря с Борислава Донкова за идеи, визията, концепцията и бъдещото на бранда.

Разкажете ни малко повече за Вашия бранд – неговата концепция, идеи и цели?

Нашата марка е разработена с цел да улесни достъпът до света на мъжките костюми по поръчка, където клиентът може да има пряк принос в дизайна и стила на своя костюма. Костюмите с марката „Peter James bespoke tailored” са „bespoke”, което означава, че те са предимно ръчно изработени, особено фините детайли и довършителните работи и по време на процеса е необходима проба на поръчата дреха. Ние предлагаме само висококачествени тъкани от британски и италиански производители. Качеството е не само очевидно на повърхността, но и в структурата на костюмите, тъй като това е от съществено значение при качественото шиене.

Как бихте описали стила на Вашия салон?

Най-добрият начин да опиша нашия салон е, че той предлага на клиента комфортна атмосфера, където да се отпуснете и да изрази идеите си по време на консултацията, за да постигне възможно най-добрия резултат при създаването на свой костюм.

Смятате ли, че липсва достатъчно качество по отношение на мъжката мода в България? Обръща ли се достатъчно внимание на мъжката мода или тя продължава да бъде в сянката на дамската?

Според мен не е това, че мъжката мода е пренебрегвана или в сянката на женската като цяло, напротив, мъжката модна индустрия е огромна по отношение на стила и възможностите за избор. Въпреки това, в областта на костюмите ушити по поръчка ,възможностите са ограничени. Както знаете тук в България няма недостиг на магазини за мъже и жени във всички ценови диапазони, дори и най-ексклузивните етикети са налични. Но има много малко възможности, където човек може да избере костюма си по “традиционния начин” и където той да има такова ниво на участие в процеса.

Колко време отнема изработката на един костюм?

От първоначалната консултация до крайната доставка на готовият костюм са нужни от две до три седмици.

Създаването на един костюм е процес. Доколкото важен е за вас личният контакт и опознаването на човека, с когото работите?

За нас е изключително важно да работим директно с клиента, за да задоволим неговите нужди и очаквания. За много хора опитът при закупуване на костюм по този начин е много лично преживяване. Но понякога клиентът не е съвсем сигурен какви избори може да направи или дори  не е сигурен какво иска, освен качествено ушит костюм. Поради тази причина, ние консултираме нашите клиенти и заедно с тях създаваме дизайна на дрехата по отношение на стил и предназначението й.

Смятате ли, че бъдещото на модата е именно в малките, но качествени и ценящи детайлите, студия?

Модната търговия се движи в посока на онлайн покупките като цяло не само за по-евтините, но и за по-скъпите марки! Това се случва по редица причини, например: наемите в магазините стават много високи, както и конкуренцията е силна. За да бъдат магазините успешни и конкурентни, те обикновено поръчват дрехи, които са масово произведени, където клиентът има малък избор от това, което той може да купи, стила или вида, който желае. Особено когато има определено виждане за своят имидж и поради тази причина винаги ще има нужда от по-личен подход при закупуването на костюм. Има голямо удовлетворение от това, че това което носите е уникално и ,че сте били част от създаването му, особено когато получавате комплимент.

Какво са Вашите мечти по отношение на изкуството, което създавате?

Нашата мечта или амбиция е да развиваме нашата марка „Peter James bespoke tailored” по начин, който е надежден, креативен в съотношение качество / цена за клиента и разбира се с лично отношение.