frida.bg
умения

7 кариерни умения, които трябва да овладеем преди да станем на 30

Всеки от нас иска един ден, когато обърне поглед назад да си каже: „Направих най-доброто, на което бях способен, развивах се, правех грешки, живях и няма за какво да съжалявам!“ Понякога да НЕ направим нещо днес може да повлияе на нашата кариера (и живот!) утре. Затова събрахме един уникален списък с кариерните умения, които ТРЯБВА (или поне препоръчваме!) всеки човек да овладее преди да навърши 30 години, за да може един ден да не съжалява. Практически за нищо!

Стрес мениджмънт

Стресът е синоним на професионално прегаряне и практически … емоционална катастрофа. Много млади експерти отдават твърде много енергия в работата си в желанието си да постигнат повече и по-бързи резултати, но това много често води до хроничен стрес, бърнаут и както и да го погледнем – тотално обратен ефект. Стрес мениджмънтът е много важно умение, което всеки от нас трябва да усвои в своята кариера. Какво ви отпуска и презарежда енергията ви? Може да е любим спорт, хоби, танцуване или разходки сред природата. Най-важното е да работи точно за вас!

Asian businesswoman working

Инвестирането в себе си

Най-важната инвестиция, която можем да направим в първата декада на нашето кариерно развитие да инвестираме в себе си и собствените си умения, но не само. Посещаването на курсове и семинари за развитие на професионалния ни капацитет е задължително, но това, което много млади специалисти пропускат е инвестицията в здравето, личностното развитие и емоционалната интелигентност. Успехът е много общо понятие, което включва холистичен подход към нас самите като личности, а не само като професионалисти, нали?

Вярата в добрия изход

Много често разширяването на уменията, способностите и квалификациите ни изисква да вярваме в себе си. И то много. Стъпката извън зоната на комфорт е това, което ни развива и разширява кариерния ни светоглед. Дори на пръв поглед да изглежда рисково и опасно, ако наистина искате конкретно нещо и вярвате в себе си практически няма нищо невъзможно. Единственото, което ни спира да постигаме невъзможното е липсата на вяра в себе си, което често се дължи на недостатъчно тренирания ум.

Важните „меки умения“ в CV-то

Под т.н. „меки умения“ разбираме способности като общителност, гъвкавост, лидерски умения, търпение, работа в екип, способност да решаваме проблеми и да се справяме със стреса. Не подценявайте тези умения, дори и да нямате официален сертификат за тях. Ако смятате, че наистина проявявате търпение в работна обстановка намерете начин да го вмъкнете в своето резюме. Ако можете да посещавате курсове за развитие на меките умения не губете време – те са изключително важни за успешното изпълнение на работните ни задачи и професионални цели.

Karoline

Приемането на конструктивна критика

Никой не иска да бъде критикуван, особено в началото на кариерата си, когато тепърва гради вяра в себе си и професионална самооценка. Въпреки това приемането на конструктивна критика от колегите и мениджърите е ключово умение, от което зависи нашето професионално израстване. Много често критиката е единственият начин да разберем в коя област можем да се усъвършенстваме. Преди да го направим обаче трябва да имаме яснота къде е нашето слабо място. Посочването му от авторитетите често боли, но нека погледнем на това с благодарност, тъй като именно критиката ни кара да се усъвършенстваме и да надрастваме себе си всеки ден.

Безценните нетуъркинг умения

Нетуъркинг, или създаването на аналогова социална мрежа, която ще обогати социалния ни кръг с успешни и вдъхновяващи хора е много важно умение, което всеки от нас трябва да усвои преди 30-тата си година. Все по-често се създават специални нетуърк събития, в които можете да срещнете интересни хора. С тях можете да работите или най-малкото – да научите нещо за конкретна бизнес сфера. Например, как да привлечете успеха на своя страна, но най-вече – как да бъдете успешни и … себе си едновременно.

Изборът на ментор

Нещо много важно в нашето кариерно развитие да изберем своя ментор. Това е човек, на когото се възхищаваме и като когото искаме да бъдем. Един ден. Добрият ментор е човек, който не пести времето си, за да предава знанията си. Той ще ни даде кураж и вдъхновение, когато най-много се нуждаем от тях. Той е нашият кариерен „гуру“, който е вече е преминал пътя, който ние вървим в момента и може да ни даде най-добрите съвети. Пътеводни звезди, които ще улеснят нашето пътуване към успеха!