frida.bg
отношенията

„Минните полета“ в отношенията, които водят до раздяла

Взаимоотношенията могат да са минно поле, когато сме неосъзнати. Нямаме представа какво да очакваме по пътя, а горещите експлозии избухват под краката ни, когато най-малко го очакваме.

Без значение дали имате брак или просто живеете заедно от много време трябва да знаете, че има нормални кризи в отношенията ни. Когато си затваряме очите обаче и играем „на сляпо“ те могат да се превърнат в апокалипсис, който разрушава доверието и подкопава основите на връзката ни.

Според д-р Джон Готман има четири „червени лампички“, които сигнализират сериозна криза в отношенията. Той нарича теорията си „Четирите конника на апокалипсиса“, които ако не сме осъзнати ни водят стремглаво към развод и раздяла. Кои са те?

Критика

Критиката включва назидателен тон, осъждане, негативна преценка и очаквания, че другият човек ще се провали. Това води до осъществяващото се пророчество, което завихря ураган от неудовлетвореност и разочарование.

За да избегнем тази мина е добре да разберем, че нашата критика няма нищо общо с другия човек. Тя е свързана с нас и с нашето собствено недоволство. По-добрата стратегия тук е да се запитаме – от какво сме недоволни? А след това – какво да променя, за да изляза от това положение?

Отбранително поведение

Голяма част от нас имат вътрешно убеждение, че другият иска да ни навреди, нарани, нападне. В резултат ние заемаме защитна поза – кръстосани ръце пред гърдите, стиснати устни, сериозен поглед. Голяма част от нас също смятат, че най-добрата защита е да атакуващ пръв.

Когато имаме отбранителна нагласа ние очакваме, че ще бъдем нападнати, затова нападаме първи, дори и да няма никаква причина за това. На свой ред това поведение води до поредица от конфликти, които прерастват в апокалипсис на отношенията.

Отново, най-добрата стратегия тук е да разберем, че това няма нищо общо с другия и да се запитаме – къде съм научил/а тази стратегия и кога съм повярвал/а, че другите хора целят да ме нападнат, вместо да ме обичат?

Презрение

Когато в едни отношения се появи презрението това е сигурен знак за раздяла и развод, според д-р Готман. Когато започнем да мразим другия, да го иронизираме и омаловажаваме това е сигнал, че любовта вече агонизира в отровата на непрекъснатите минни полета и неудовлетвореност.

Вместо да се отдаваме на тази отровна емоция по-добре да се отдръпнем за известно време от отношенията и да преценим дали има нещо, което можем да направим, за да променим нещата или по-добре да започнем живота си отначало.

Протакане

Нормално е в едни отношения да има пикове и спадове, моменти на щастие и радост, както и моменти на неразбиране и кризи. Проблемът идва, когато тези кризи не се разрешават, а се протакат. Обикновено правим това като се затваряме в себе си, отказваме да слушаме и разберем другия.

Колкото повече време стоим в нещастното състояние на отношенията ни, без да правим нищо, за да ги променим, толкова повече те започват да ерозират и да се разпадат. Затова ако има проблем във връзката ви по-добре потърсете помощ – от близки хора или от терапевт на двойки. Не чакайте да стане прекалено късно, за да поправите нещата!