frida.bg
енергията

3 личностни типа, които невидимо “крадат” енергията ви

Знаем, че има хора, които ни зареждат с енергия и ентусиазъм, но и такива, които ни изчерпват. След среща с определени хора се чувстваме като преродени и „заредени“. Но след среща с други се чувстваме като „изцедени“ и сякаш нивото на енергията ни е ударило дъното. Не е случаен фактът, че използваме точно тези думи, за да опишем състоянието си.

Част от нормалното общуване е да отдаваме част от своята енергия на другите. Това е напълно в реда на нещата, особено когато сме осъзнати за този процес и искаме да го направим.

„Даваме“ от своята енергия, когато близък приятел има нужда от подкрепа. „Даваме“ от своята енергия, когато се грижим за болен роднина. „Даваме“ от своята енергия, когато помагаме на някого или просто искаме да го накараме да се почувства по-добре.

Но съществува и обратния процес. Когато някой взима от енергията ни, без да сме дали позволението си. Тук говорим за кражба на енергия или наричания още – енергиен вампиризъм.

Представяме ви три типа хора, които крадат енергията ни, без да го осъзнаваме + как да се предпазим от това!

Дърдоркото

Вероятно има такива хора около вас. Те непрекъснато говорят, но в монолог, без да чуват какво имате да кажете вие. Някак, за да бъдете възпитани, изслушвате многословната им торада, но след това се чувствате като „изцедени“. Буквално. Това е стратегия за отнемане на енергия, кяото е добре да разпознаваме навреме, за да се предпазим.

Какво да направим? Когато в обкръжението ви има дърдорко, трябва да научите как да защитавате личното си пространство от „енергийни набези“. Поставете граница като изрично покажете на събеседника си, че искате да разговаряте в сбит и стегнат вид по същество, защото „нямате време“, „имате работа“, но най-вече, защото енергията ви е ценна.

Провокаторът

Невербалното общуване е толкова силно, колкото и вербалното. Има хора, които провокират със странно, непривично, ексцентрично, сексуализирано и нетипично поведение. Те ви карат да настръхнете, не знаейки какво да очаквате от тях.

Какво да правим? Най-вече да осъзнаем, че това е манипулативна стратегия и да не падаме в капана й.

Драматургът

Няма значение дали става дума за мъж или жена, енергийният драматург знае как да играе по острието на емоциите ви и чрез тях да ви изчерпва енергийно. Това е емоционалният персонаж, който избухва, плаче, постоянно опитва да ви забърка в някаква драма. В крайна сметка се чувствате изтощени и извън баланс.

Какво да правим? Опитайте да останете емоционално неутрални. Това не е много лесно, но си представете, че около вас има невидима защитна стена, която ви предпазва от опитите на енергийния манипулатор да стигне до вашите собствени енергийни резерви. Ще се учудите, но това наистина работи!