frida.bg
връзка

Какви са ползите да бъдеш в (не)моногамна връзка?

Макар идеята да бъдем само с един партньор до края на живота си да звучи изключително романтично, трябва да си признаем нещо – моногамията е нещо, което все повече отстъпва пред съвременните разбирания за „модерни отношения“.

Самата дума „моногамия“ идва от старогръцката дума „μονογαμία“ и означава единобрачие, т.е. да бъдеш във взаимоотношения с един партньор цял живот. Но кой днес се придържа към това разбиране?

Това, което днес наричаме моногамия, или да бъдеш с един партньор, докато си с него, се нарича „серийна моногамия“. Като се замислим не сме толкова моногамни, за колкото се мислим, нали?

От другата страна на моногамията

От другата страна на моногамията стои т.н. (не)моногамия, или всички онези алтернативни връзки, които включват повече от един интимен партньор. Те стават все по-апетитна хапка за съвременните свободолюбиви и търсещи себе си сърца. Защо това е така?

Вероятно заради промените в ценностната система, все по-модерното търсене на себе си, жаждата за тръпка и може би – страхът от обвързване? Причините могат да бъдат много, но е факт, че все повече хора избират да бъдат в една или друга форма на (не)моногамни отношения.

Какви са ползите да бъдеш в (не)моногамна връзка?

Оказва се, че да бъдеш в (не)моногамна връзка има същите ползи, както да бъдеш в моногамна връзка. Дори малко повече. Ново изследване, публикувано в European psychologist, ни показва, че (не)моногамните връзки ни предлагат повече възможности за личностно израстване и удовлетвореност.

Хората, които избират да живеят в т.н. отворени отношения всъщност се радват на някои изненадващи предимства, пред хората избрали моногамията.

Според изследването, както партньорите в моногамни, така и партньорите в (не)моногамните връзки споделят определени ползи (качества), които поддържат любовта и взаимоотношенията им.

Без тези основни „съставки“ отношенията както на моногамните, така и на (не)моногамните ще бъдат изправени пред сериозен риск. И това няма нищо общо с наличието или не на сексуална вярност. Кои са те?

Logan_Jared-15

Любов

Усещането за интимна свързаност с партньора е важно условие за съществуването както на моногамна, така и на (не) моногамна връзка. Без любов отношенията и на двата вида отношения не биха могли да съществуват!

Доверие

Доверието включва важни неща за поддържането на отношенията като да бъдеш напълно открит с партньора си и да вярваш, че не би направил нещо, което  би застрашило или наранило чувствата ти.

Комуникация

Присъствието на ясна комуникация и разбиране между партньорите е важно условие за поддържането на отношенията, без значение дали те са моногамни или не. Отворените връзки предлагат и дори изискват много по-голям откритост в комуникацията, което често е проблем в моногамните отношения.

Обвързване

Обвързването е онова качество в отношенията, благодарение на което знаеш, че можеш да разчиташ на другия човек за подкрепа, емоционална сигурност и защита. Важно условие за съществуването на едни отношения, без значение дали са моногамни или не.

Редовен секс

Редовният и удовлетворяващ секс също е важно условие за поддържането на взаимоотношенията. В (не)моногамните отношения сексуалната удовлетвореност е в пъти по-силна, тъй като откритата комуникация и свободата предполагат повече радост, експерименти и удовлетвореност в леглото.

Семейни и социални ползи

Според изследването, както моногамните, така и отворените връзки могат да се радват на  това се свързват, споделят и делегират отговорностите в подкрепяща среда.

Какво „в повече“ ни дават (не)моногамните отношения?

Lightning in a Bottle 2017

Това, което лично ние смятаме за изненадващо е, че според изследването (не)моногамните връзки имат три бонус ползи за партньорите, които правят взаимоотношенията им далеч по-интересни и удовлетворяващи. Кои са те?

Пълна удовлетвореност на нуждите

(Не)моногамните отношения дават възможност на партньорите да задоволят всички свои нужди, да, посредством различно партньори. Според много съвременни разбирания е наивно да смятаме, че един човек може да задоволи всички нужди на партньора си.

Отворените връзки дават възможност точно за това. Всеки да намери това, което му липсва във връзката и да го преживее с някой друг, без това да се отразява на стабилността и доверието в основната връзка.

Разнообразие в (не)сексуалните активности

Възможността да бъдеш в отношения с повече от един партньор ни дава възможността да преживеем различни страни на живота, чрез любимите активности на хората, с които се запознаваме.

Всички знаем, че всички взаимоотношения имат навика да попадат в сивото русло на рутината. Различните партньори  поддържат любопитството ни високо, както и желанието за експерименти, опознаване и включване в нови и интересни активности.

Свобода и личностно израстване

Хората, които избират отворена или (не)моногамна връзка са хора, които държат на свободата и автономността. В този ред на мисли отворените отношения дават на партньорите много повече свобода да изследват себе си, да опознават различни свои аспекти чрез партньорите си, както и да стават по-търпеливи, приемащи различията и да уважават правото им на избор, свобода и личностно израстване.