frida.bg
благодарност

Благодарност в три стъпки: да овладеем изкуството на щастието

Благодарност. Вероятно не веднъж сте чували, че благодарността притежава уникалната способност да трансформира живота ни по един позитивен начин. Как се случва това? Каква е магическата формула, която превръща благодарността в мощно средство за промяна?

Според ново американско проучване вече имаме отговор на тези въпроси. Изразяването на благодарност всеки ден променя молекулярната структура на мозъка ни, възстановява мозъчните клетки и ни помага да се чувстваме по-щастливи всеки ден.

Чувството на щастие е в директна връзка със състоянието на централната ни нервна система. Когато благодарим ние активираме тези мозъчни центрове, които отговарят за щастието, а това на свой ред ни носи редица положителни преживявания, сред които покой, търпение, надежда.

Как да бъдем благодарни всеки ден?

Полезните ефекти на благодарността върху нашия мозък са безспорни. Често смятаме, че нещата, които наистина имат ефект са скъпи, трудно достъпни и трудно постижими. Истината е, че всеки от нас притежава достъп до мислите си и тяхното управление. Дали ще изберем да сме благодарни и щастливи или обратното е въпрос на избор и осъзнатост, не мислите ли?

Предлагаме ви 3 супер лесни стъпки да интегрираме благодарността в начина си на живот през новата година, за да я посрещнем по-щастливи!

Превърнете думата „благодаря“ в начин на живот

Ако имате възможност да изречете само една дума в деня си, нека това е думата „благодаря“. Само помислете, тази „вълшебна думичка“, както са ни учили родителите, съдържа всичко, което можем да кажем на себе си, другите и света. Една дума, а толкова много смисъл!

Водете си дневник на благодарността

Ако искате да превърнете благодарността в ценен навик за добро психично здраве и щастие започнете да си водите дневник. Всеки ден след ставане или преди заспиване благодарете за три неща. Това могат да са мънички случки, усмивки, преживявания. Благодарете от сърце и усетете разликата!

Благодарете на близките си всеки ден

Не е нужно да имаме специален „ден на благодарността“, за да оценим малките неща, които правят нашите близки за нас. Когато благодарим един на друг ние увеличаваме усещането за свързаност и щастие в отношенията ни. Акцентираме върху хубавото и добрината и по този начин засилваме точно тези характеристики в отношенията.

Благодарността е ключ към щастието, използвайте го!