frida.bg

Градинарството е най-здравословното хоби в света

Всички хора имаме различни хобита. Някои събират марки, втори четат книги, трети гледат филми, четвърти спортуват, а обикновено – обичаме да се занимаваме с няколко различни неща. Кое обаче е най-здравословното хоби? Според изследователя Дан Битнър – това е градинарството, разказва BBC.

Битнър е поредния човек, който се опитва да разгадае тайната на дълголетието. Затова той е започнал да изследва петте дестинации с най-много столетници – Окианава в Япония, Икария в Гърция, Никоя в Коста Рика, Сардиния в Италия и Лома Линда в САЩ. Дълголетниците там споделят много общи качества – те живеят в топъл климат, на чист въздух, движат се много, хранят се с предимно морска и растителна здравословна храна. Но освен всичко Дан е открил нещо ново – общо хоби, което практикували най-много столетници – градинарството.

Изследователя забелязал, че хората, които се занимават с градинарство, живеят наистина дълго. Но не само това. Те са и толкова здрави, че продължават да го правят, дори когато са на 80-90 години. Градинарството е перфектният начин, по който да се практикува умерено физическо натоварване на цялото тяло. Разнообразните дейности натоварват всички мускулни групи, а това става на чист въздух, сред природата. Според него градинарството не само води до по-дълъг и здрав живот, но и намалява значително нивата на стрес. Едни от най-здравите и психически, и физически хора, са градинари.

Това може да се обясни и с естествената еволюция на човека. Ние живеем вече над 10 000 години в земеделски общества и до съвсем скоро градинарството е било единственият начин на повечето хора да изкарват прехраната си. Ето защо и нашето тяло приема толкова добре тази дейност, въпреки че в развития свят тя е по-скоро хоби, отколкото начин на оцеляване.

Градинарството е невероятен микс за здравословен живот. То умерено ни натоварва, кара ни да дишаме чист въздух, разтоварва ни психически, а накрая – плодовете и зеленчуците, които отглеждаме, ни помагат да се храним здравословно и вкусно.