frida.bg

Разкриха мистерията за гените на червенокосите

Естествено червенокосите хора са голяма рядкост и се срещат в малко региони по света. Освен червената коса те има специфичен екзотичен вид. Досега обаче учените не знаеха какво прави червенокосите хора такива, каквито са биологически. Ново изследване, ръководено от университета в Единбург, е описано като най-голямото генетично изследване за цвета на косата досега. Именно то е разбулило тайните на червенокосия ген, съобщава BBC.

Изследователите от Единбург са открили 8 гена, които правят хората червенокоси. Смята се, че червената коса се контролира от един ген, MC1R, с версии, предавани от двамата родители. Все пак не всеки, който носи две червенокоси гени е червенокос, което означава, че трябва да бъдат включени и други гени. Затова екипът провери ДНК от почти 350 000 души, които са участвали в биобанката на Великобритания.

Когато сравняват червенокосите с хора с кафява или черна коса, учените открили осем преди това неизвестни генетични разлики. Екипът също така разгледа функциите на идентифицираните от тях гени и установи, че някои от тях работят само когато MC1R е включен или изключен. Професор Албена Тенеса от института „Рослин“ в университета заяви: „Много сме доволни, че нашата работа е разкрила по-голямата част от генетичните вариации, допринасящи за разликите в цвета на косата сред хората“.

В световен мащаб червената коса е изключително рядко явление и се среща само при около 1% от хората западно от Полша, както и южно от северна Скандинавия и Финландия. Най-много червенокоси се намират във Волжския регион в Русия – над 5%. На други места в света естествената червена коса почти не се среща. Затова и е определена като най-уникалния цвят на косата. Предишни проучвания са показвали, че около 80% от хората в света носят в себе си гена на червената коса. Сегашното изследване обаче е първото, което демонстрира защо е толкова трудно да се роди червенокос човек. За целта трябва на генетичен и случаен принцип да се активизира голяма поредица от гени.