frida.bg

5 алергии на съвременния свят

Алергиите са огромен съвременен бич. Какво обаче означава да имаш алергия? Това е проблем на имунната система. Тя възприема някои алергени като застрашаващи, въпреки че не са, и реагира на тях много по-силно, отколкото би трябвало, за да ни защити. Тя започва да произвежда специфично антитяло IgE, което предизвиква алергичните реакции. Може би 40% от хората по света са алергични към нещо, а алергените са безчетни. Списание National Geographic обаче отделя 5 алергии, които са много разпространени и са специфични за съвременния начин на живот. Вижте кои са те.

Домашни любимци

Отглеждането на котки и кучета в нашите в нашите затворени херметични домове води до появата на алергии, свързани с кожата. Всъщност, не самата козина на домашните любимци е алерген, а безвредните протеини в техните слюнки, урина и пърхот. Умрелите клетки от кожата на любимците ни се намира върху козината им, но също така се предава и върху мебели, дрехи, стени и други повърхности. Те са много фини лесно се предават и във въздуха. Лошото е, че алергените остават на високи нива в продължение на много месеци, а алергичната реакция може да настъпи дълго време след като дадено животно е напуснало жилището.

Пеницилин

Много хора страдат от алергии от най-различни лекарства. Най-често обаче се съобщава за алергия към широко използвания антибиотик пеницилин (първият антибиотик открит в света), като около 10% от хората съобщават за алергична реакция. Някои проучвания обаче показват, че повече от 90% от тези, които вярват, че са алергични към пеницилин, не са. Дори когато е доказана алергия към пеницилин, около 80% от тези хора ще загубят алергията си в рамките на 10 години, ако избегнат лекарството. Това означава, че на много повече пациенти би могло да бъде предписван пеницилин, вместо по-скъпи и по-малко ефективни антибиотици.

Фъстъци

Алергията от фъстъци е станала преобладаваща през последните години, като смъртните случаи с висок риск от анафилактичен шок водят до подобрения в стандартите за производство на храни и етикетирането. Лошото в случая е, че в много случаи алергиите към фъстъци са много остри и застрашаващи живота. Смята се, че именно тази алергия е една от водещите причини за напредъка в областта на имунотерапията, която е способна за няколко години да излекува почти всяка алергия.

Прахови акари

Праховите акари са микроскопични осемкракти артроподи, които се хранят с мъртвата кожа на хора и животни. Те са и един от най-разпространените вътрешни алергени. Причината за това е, че съвременният човек прекарва много време в сравнително топлата и затворена среда, която е идеално място за размножаване на праховите акари. За да се отървем от тях е необходимо да намалим влажността в помещенията, в които живеем, тъй като праховите акари умират, когато влажността падне под 50%.

Латекс

Алергичните реакции към латексните протеини в млечния сок на бразилското каучуково дърво са се увеличиха значително през 80-те години на 90-те години, когато в ежедневната употреба навлизаха повече латексови продукти: балони, топки, бинтове, контрацептиви и ръкавици за дома. Високорисковите групи включват пациенти редовно изложени на латекс чрез медицински процедури, както и самите здравни работници, където алергиите към латекс достигат до 17%. Някои страдащи изпитват и алергия към тропически плодове (като банани и авокадо), които имат протеини, подобни на латекса. Новите случаи на латексова алергия стават все по-малко благодарение на разработването на алтернативи, различни от латекс, включително презервативи, изработени от полиизопрен, полиуретан или полиетилен.

Източник: National Geographic