frida.bg
Коледа

Как да подготвим дома си за Коледа

Коледният сезон е вълнуващо време за семейни празненства, но подготовката на дома за празнуването може от самото начало да изглежда като трудна задача. Често пъти нямаме идея откъде да започнем или на къде да тръгнем, след като започнем. Планирайки своето време предварително, ще можете да подготвите дома си за Коледа и да се насладите на празничния сезон с минимален стрес.

Почистване и организиране

Почистване и организиране

Започнете с почистване на къщата. Вашата коледна украса няма да изглежда толкова красива, ако е сгушена в паяжини. Направете едно добро, основно почистване на къщата си, включително почистете и хладилника.

 

Направете списък със задачи

След като пуснете прахосмукачка, оберете от ъглите и таваните паяжините, преместите мебелите, за да отстраните праха и дребните играчки на децата отдолу, минете с мопа и полирате дървените повърхности, е време за формулиране на ясни цели и задачи.

Направете график за закупуване на подаръци, пазаруване на декорации, готвене и купуване на храна и, разбира се, за декориране на дома. Обърнете специално внимание на подаръците, които трябва да купите и броят на приятелите, които ще посетите или те вас по празниците. Написването на всичко, което ще трябва да направите, ще ви помогне да си гарантирате, че ще получите всичко, и то без никакво излишно натоварване и стрес.

 

 Делегирайте задачи на членовете на семейството

 Подготовката на къщата ви за Коледа не е лесен подвиг, нито трябва да се предприема само от един човек. Общувайте със семейството си и определете кои задачи могат да бъдат споделени с тях. Ако ще каните гости, ги попитайте и тях дали, например, ще донесат вино, ястия или десерти.

Декориране на къщата
Декориране на къщата

Поставете коледното дърво. Можете да си купите отсечена елха, да използвате изкуствена или най-любимото на децата и природозащитниците – да вземете дърво в саксия, което после да посадите зад блока. Сложете дървото например в хола, където всеки ще може да му се наслаждава, а след това започнете да украсявате.

Поставете най-напред лампичките върху дървото, като ги обвиете около клоните, за да изглеждат напълно „осветени“.
Украсете дървото с играчки. Най-добре направете декорирането заедно със семейството си и насърчете всички да поставят любимите си играчки по него.
Запазете дървото си свежо и здраво, като го поставите на място, далеч от отоплителните уреди.

Извадете Дядо Коледа,

Извадете Дядо Коледа, снежинките и допълнителните коледни украси за цялата къща

Ако имате коледни новости като снежинки, стикери и кукли на Дядо Коледа, извадете ги и ги поставете и тях из къщата и прозорците. Закачете чорапите и гирляндите на стената, поставете чаши с бонбони на масите и поръсете с изкуствен сняг върху покривки или прозорци.

Ако не притежавате много декорации за Коледа, направете своя собствена ръчно изработена алтернатива за декориране на вашия дом

 Също така има много занаяти, които могат да помогнат на цялото семейство да бъде включено в изработката на коледната украса. Направете, например, свой коледен венец от борови клонки.
Очертайте и изрежете от хартия снежинки, за да ги поставите из къщата и по прозорците.
Може да направите и други орнаменти от хартия, фолио и други домакински материали. Украсете домашните си творения с брокат и боя. Те могат да бъдат окачени на дървото и у дома.

Украсете и външната врата на апартамента си.

Украсете и външната врата на апартамента си.

Има разнообразни начини да подобрите коледния дух на вашия дом чрез външни декорации. Закачете венци на вашата. Ако живеете в къща и имате двор, можете да сложите кабелни светлини и венци по дърветата и храстите. Осветете пътечките с ярки цветове, а също по храстите и клоните може да поставите големи панделки и фенери.

Създаване на правилното коледно настроение

Може да ви се струва като клише, но не е зле да заредите плейлистата си с коледна музика. Нищо не разпространява така коледното веселие като саундтрак, пълен с класически ваканционни мелодии. Открийте радиостанция, която залага на коледната музика, купете си CD или намерете плейлиста в интернет. Освен това някои телевизионни канали пускат повече класически коледни филми. Коледният филм, който звучи във фонов режим, ще ви помогне да създадете коледно настроение.

Направете домашни курабийки и други сладки в коледни формички

Можете да си купите комплекти с формички, за да си направите тематични курабийки и други сладки. Те не трябва да изглеждат перфектно, като купени от магазин. Просто ги сътворете и аранжирайте, както ви се струват добре! Може да проявите креативност, като сътворите гнездо със сладки, както и бонбони бастуни, които ще направят обзавеждането празнично и вкусно.