frida.bg

„Жив корал“ е цветът на 2019 година

Реномираният институт „Пантон“ избра цветът на 2019 година. Според експертите това е “Living Coral”, а той е под номер Pantone 16-1546. Компанията „Пантон“ е най-известна със своята система за съответствие на цветовете (Pantone Matching System, PMS). Тя е уникална в световен мащаб, защото стандартизира и унифицира цветове. Системата, която е собственост на Pantone, се използва различни индустрии, основната от които е печатарската и дигиталната, но също и от текстилната, производителите на оцветители за лакове и други. На практика именно системата на „Пантон“ позволява да се знае точно какви ще са цветовете, който използваме. Затова и компанията се смята за най-реномираната и важна за стандартизиране на цветове в света.

От 2000 г. насам институтът Pantone Color декларира определен цвят  като „Цвят на годината“. Два пъти годишно фирмата е домакин на тайна среща в някоя европейска столица. Там се събират представители на групи от цветовите стандарти на различни държави. След два дни на презентации и дебати, те избират цвят за следващата година. Миналата година цветът беше „ултра лилаво“. Това решение е изключително важно, защото по него се водят безчет дизайнери, които правят различни продукти.

Тази година е избран интересния цвят „жив корал“. Според института той е „трептящ, мек, обгръщащ ви с топлота и грижа“. Този цвят е в тон, който хората обичат, защото ги кара да се чувства уютно, комфортно и добре. Описанието на цвета се оказа много трудно, като медиите го наричат „прасковен отенък на портокалово със златист обертон“.

Според „Пантон“ изборът на цвят има и по-важен символичен смисъл. От института искат да напомнят за огромния проблем с изчезващите живи корали по света. Тъй като цветът ще бъде безспорно най-модерния на годината, той ще присъства на много модни подиуми и специални мероприятия, където общественото внимание ще бъде насочено към него. А по този начин и към истинските корали, които скоро могат да бъдат унищожени, заради промяната на климата, окислението на океаните и качването на водното равнище.